latinica  ћирилица
12/05/2024 |  16:08 | Autor: SRNA

Proslavljena slava crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić istakao je nakon liturgije koju je služio u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju povodom krsne slave hrama, da se danas proslavlja svetitelj koji je svaku riječ iz Јevanđelja ispunio i koji je zadužio cijeli srpski rod.
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju, kod Mostara - Foto: SRNA
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju, kod MostaraFoto: SRNA

- Mi danas treba da budemo, naročito na ovom mjestu, dostojni i ponosni i da pratimo njegov put, da učvrstimo staze kojima je hodio prateći riječi Јevanđelja. Treba da se molimo i radujemo i nadamo da će biti mir svuda - rekao je sveštenik Kojić i podsjetio na životni put Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Čuda Svetog Vasilija su, kako je naveo, velika i samo neka od njih su zapisana u četiri knjige o čudima svetitelja.

Sveštenik Kojić podsjetio je da je hram u Blagaju obnovljen 2016. godine.

Pohvalio je organizaciju "Srbi za Srbe" koja je uzela za krsnu slavu upravo Svetog Vasilija i koja pokušava koračati njegovim stopama pomažući ljudima.

- U hramu i van njega moramo paziti jedni na druge, jer smo jedni drugima braća i sestre i jer u svima nama živi Gospod - poručio je sveštenik Kojić.

Predstavnik organizacije "Srbi za Srbe" Marko Maunaga rekao je da danas zajedno proslavljaju krsnu slavu hrama i ove organizacije, da obilježavanju prisustvuje tridesetak aktivista ove organizacije, kao i članova bratske organizacije Srpskog omladinskog kluba Božuri.

Maunaga je naveo da je ova organizacija aktivna i u FBiH i da imaju odličnu saradnju sa sveštenicima u FBiH, te da su zahvaljujući njima dobili podatke o tome kome je potrebna pomoć.

U blagajsku crkvu idu vjernici iz svih južnih mostarskih naselja, pa i čitavog Mostara, a i danas su posvjedočili da je ovo za njih veliki dan, jer je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, svetac koji vijekovima čuva srpsku Hercegovinu i njene vjernike i koji se s posebnim poštovanjem poštuje, svetkuje i proslavlja.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju izgrađena je 1893. godine, a minirana je i zapaljena u junu 1992. godine, u vrijeme kada su stradali svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve. Obnovljena je i osveštana u avgustu 2016. godine.