latinica  ћирилица
12/05/2024 |  18:35 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Semberija: Kako ublažiti negativne trendove u poslovanju izvozno orijentisanih preduzeća? (VIDEO)

Kako ublažiti negativne trendove u poslovanju domaće privrede, naročito izvozno orijentisanih privrednih društava? Podaci iz Privredne komore Republike Srpske bilježe za prvi kvartal pad izvoza od 12,8 odsto i pad zaposlenosti od 5 odsto u prerađivačkom sektoru.
Radnik u proizvodnji - Foto: RTRS
Radnik u proizvodnjiFoto: RTRS

Najveći izvoznici iz regije Bijeljina – zvornička Alumina, drvoprerađivači sektor i prehrambena industrija uz mjere Vlade Srpske, traže način da povećaju konkurentnost novim proizvodima i racionalizacijom proizvodnje.

Negativni trendovi poslovanja iz prošle godine, nastavljeni su i u prvom kvartalu ove. U Privrednoj komori smatraju da su podaci poražavajući.

Ukazuju na negativan efekat smanjenja prerađivačke industrije za 4,9 odsto, kao i smanjenje izvoza od 12,8 odsto, što je zabrinjavajući podatak, imajući u vidu da domaća preduzeća znatne prihode ostvaruju izvozom svojih proizvoda.

Električna energija, proizvodi hemijske industrije i drvopreriđavačkog sektora dominiraju u izvozu. Zvornička Alumina je među pet najvećih izvoznika u BiH.

Zoran Stevanović, direktor Alumine d.o.o. Zvornik, kaže da je izvoz robe i usluga u prvom kvartalu ove godine niži za jedan do dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Finansijski to još značajnije utiče na naše prihode, jer dolazi non-stop do smanjenja cijene naše robe, naročito na evropskom tržištu - istakao je Stevanović.

Drvoprerađivači imaju različita iskustva sa izvozom, zavisno od stepena finalizacije proizvoda. Svi bilježe pad izvoza od 20 do 30 odsto još od druge polovine prošle godine.

Miloš Rašević, DMM Bijeljina, kaže da većinom rade za evropsko tržište, tj. oko 90 odsto, a samo desetak odsto robe je za azijsko tržište. 

Riječ je o poluproizvodima od drveta za namještaj, te masivne ploče, elementi za prozore i vrata i slično. 

Kao razloge za smanjenje potražnje za robom iz Srpske, strani partneri navode jeftinije proizvode iz Ukrajine, iako nije jasno kako se u tamošnjim trenutnim uslovima trgovina realizuje. 

Skoro 90 odsto proizvodnje ide na strano tržište i iz bijeljisnke prehrambene industrije Sava Semberija.

Stevan Filipović, direktor Sava Semberija, kaže da je u poređenju s istim periodom prošle godine izvoz manji za četiri do pet odsto. Smatra da je razlog smanjenje platežne moći u zapadnoj Evropi, prije svega u Njemačkoj.

Racionalizacija poslovanja prvi je korak kako bi se proizvodnja sačuvala i unaprijedila konkurentnost proizvoda, kažu naši sagovornici, ali to nije dovoljno.

Stevanović je najavio da će do kraja godine imati i dva nova proizvoda, a posjetu Alumini je najavio i potencijalni poslovni partnera iz SAD koji bi otvorio mogućnost za uvođenje stranih tržišta i povećanje izvoznih kapaciteta.

Rašević kaže da imaju u planu finalizaciju nekih proizvoda kako bi povećali konkurentnost na inostranom tržištu, te da šire spektar proizvoda što bi doprinijelo boljem plasmanu na stranom tržištu.

Mjere Vlade Srpske, poput redovnih subvencija izvoznicima, sufinansiranje investicija u nove tehnologije, podsticaji i druge mjere u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru, smatraju privrednici, su mjere ekonomske politike zahvaljujući kojima se, za sada, ublažavaju negativni efekti ekonomske krize.