latinica  ћирилица
13/05/2024 |  08:04 | Autor: SRNA

Savez udruženja raseljenih i izbjeglih: Poziv Spajiću da Crna Gora ne glasa o rezoluciji o Srebrenici

Savez udruženja raseljenih i izbjeglih u Crnoj Gori pozvao je premijera Milojka Spajića da odustane od namjere glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN, jer se njom najviše stradali srpski narod proglašava formalno-pravno genocidnim, a njegovi dželati, poput Nasera Orića, žrtvama.
Milojko Spajić (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore) -
Milojko Spajić (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore)

Iz Saveza ističu da rezolucija "ide na ruku glavnim protagonistima velike većine zločina na području BiH, a to su paravojne formacije dokazanih glavosječa poput Orića i sličnih".

- Očekivali smo da će dolaskom nove vlasti nakon DPS-a, koji je u potpunosti obespravio i diskriminisao raseljena i izbjegla lica u Crnoj Gori, doći do ispravljanja skoro trodecenijske nepravde prema ovoj populaciji, ali to se nije desilo, već grubo iživljavanje traje i dalje - navode iz Saveza udruženja raseljenih i izbjeglih.

Oni ukazuju da, umjesto urgentog rješavanja pitanja dodjeljivanja državljanstva Crne Gore svim prognanim licima iz republika bivše Јugoslavije i sa Kosova i Metohije, čime bi prestala diskriminacija u pogledu prava na zaposlenje, socijalnu zaštitu i druga građanska i ljudska prava, Vlada Milojka Spajića "daje sve od sebe da ovoj obespravljenoj populaciji prilijepi još i etiketu genocidne".

- To je prviše od jednog premijera Crne Gore, koga u ime 22 udruženja raseljenih i izbjeglih lica objedinjenih u našem savezu, pozivamo da bez odlaganja odustane od sulude namjere glasanja za rezoluciju o Srebrenici, te da preduzme prve i konkretne korake na planu rješavanja brojnih problema populacije raseljenih i izbjeglih kojih ima preko 16.000 u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Iz Saveza podsjećaju da je režim Mila Đukanovića ovoj populaciji dodijelio sramni status stranaca sa stalnim i privremenim nastanjenjem, uprkos činjenici da žive od devedesetih godina prošlog vijeka u Crnoj Gori i da je većini porijeklo u ovoj državi.

Oni ističu da im je život dovoljno zagorčan da bi to premijer Spajić i Vlada dodatno radili sipajući im so na živu ranu.

- Glasanjem za rezoluciju o Srebrenici zaklaće Spajić jednom već zaklane Srbe iz BiH, a njihove dželate lažno priznati za žrtve. Isto će tako legalizovati terorističku okupaciju Kosova i Metohije ukoliko se na bilo koji način odluči, kako, takođe, najavljuje, da predstavnik Vlade Crne Gore glasa za prijem lažne države Kosovo u Savjet Evrope - navode iz Saveza.

Oni dodaju da se takvim glasanjima "doprinosi raspirivanju zločina, a ne njihovom zaustavljanju".

- Takva nakazna glasanja su najveća prijetnja miru. Raseljeni i izbjegli će se svakako pridružiti svakoj vrsti najavljenih protesta i otpora pokušajima da se srpski narod proglasi genocidnim - zaključuju iz Savez udruženja raseljenih i izbjeglih Crne Gore.