latinica  ћирилица
13/05/2024 |  11:18 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Vučić obavijestio Šolca o nepodnošljivom stanju za Srbe na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio je u telefonskom razgovoru njemačkog kancelara Olafa Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, kao i o upornom izbjegavanju Prištine da izvrši prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština.
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Vučić je naglasio da je Srbiji na tom, ne uvijek lakom putu, potrebna pomoć njenih partnera, kakva je i Njemačka.

On je rekao da računa na nastavak podrške evrointegracijama, kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na putu ka EU.

- Ponovio sam da se Srbija dosljedno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana, što je do sada uvijek i pokazivala u svim forumima i inicijativama - istakao je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je naveo da je razmijenio mišljenja sa Šolcom o svim delikatnim pitanjima u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, a posebno su razgovarali o mjestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o njenom evropskom putu.

- Dobra i otvorena razmena mišljenja sa Šolcom o svim pitanjima od obostranog interesa, o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o veoma uspješnoj ekonomskoj saradnji i stalnom povećanju trgovinske razjmene između naše dvije zemlje - napisao je Vučić na Instagramu.

On je dodao da je zahvalio Njemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj mjeri doprinijele njenom brzom napretku, posebno se osvrnuvši na ogromne potencijale za ulaganje u okviru međunarodne izložbe "Ekspo 2027".

- Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju cijelog regiona - naveo je Vučić.