latinica  ћирилица
13/05/2024 |  11:26 ⇒ 11:26 | Autor: TANЈUG

Drecun: Prelazni period za početak primjene zabrane dinara na KiM bio je fiktivan

Bivši predsjednik parlamentarnog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primjene uredbe o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, a koji je istekao u nedjelju, bio fiktivan kako bi privremene prištinske institucije utišale kritike Zapada.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Oni (Zapad) nisu osporili odluku koja je donesena. Oni su podržali pravo Prištine, odnosno tzv. centralne banke da donosi takve odluke, ali su samo tražili od Prištine da u tom prelaznom periodu objasne Srbima na Kosovo i Metohiji zašto se donosi takva mera, da pripreme Srbe za primenu te mjere - rekao je Drecun.

On je izjavio da je taj prelazni period za početak primjene uredbe o zabrani dinara  pokazao maksimalnu nespremnost Prištine da postigne dogovor sa Beogradom, kao i pokušaj da Srbe u južnoj srpskoj pokrajini natjera da prihvate tu jednostranu odluku.

- Pitanje je kako će sankcionisati one koji eventualno budu upotrebljavali dinar kao platežno sredstvo. Očigledno će sada svi Srbi koji drže prodavnice i restorane morati da pređu na evro, u protivnom će se suočiti sa nekim kaznenim mjerama - naglasio je Drecun za Prvu televiziju.

Na pitanje da li se može očekivati reakcija Zapada po pitanju sankcionisanja Srba koji ne budu koristili evro, Drecun kaže da suštinske promjene stava neće biti.

Kako je naveo, funkcionisanja dinara na KiM treba posmatrati kao prisustvo srpskih institucija na toj teritoriji.

- Čim je dinar prisutan, prisutna je i država Srbija - kazao je Drecun.

Istakao je da će najveći problem biti realizovanje ove odluke na severu Kosmeta, gdje će se građani, prema njegovim rečima, opirati koliko god budu mogli.