latinica  ћирилица
13/05/2024 |  12:46 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

VRS ispunila istorijsku misiju i sačuvala srpski narod (VIDEO)

Vojska Republike Srpske ispunila je istorijsku misiju i svojim borbenim angažmanom sačuvala se srpski narod od realne mogućnosti ponavljanja zločina onog obima koji su se desili tokom Drugog svjetskog rata, rekao je istoričar Goran Latinović u Banjaluci uoči predavanja o istorijskom značaju Vojske Republike Srpske.
Fakultet političkih nauka - Foto: RTRS
Fakultet političkih naukaFoto: RTRS

- Srpski narod se na teritoriji bivše BiH posljednji angažovao i u političkom i u vojnom smislu. VRS se pokazala nadmoćnom u odnosu na neprijatelje, pokazala da ne samo može daa sačuva teritorije koje kontroliše, nego i da ovlada nekim teritorijama za koje nije imala pretenzija, nego je reagovala na ofanzivna dejstva takozvane Armije BiH - rekao je Latinović.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Vitkor Nuždić rekao je da su Vojska i Policija Republike Srpske bili jedina brana i spriječili su da se nad srpskim narodom ponovi genocid kakav se desio iz četrdesetih godina prošlog vijeka.

Nuždić je istakao da ne treba sumnjati da bi se takav genocid i ponovio devedesetih godina da nije bilo organizovanih Vojske Republike Srpske i policije.

- Svako ko sumnja u to, treba da podleda šta se dešavalo prelaskom Vojske Hrvatske preko Save i kako su počeli masovni zločin od Sijekovca, pa na području cijele Posavine - rekao je Nuždić uoči predavanja o istorijskom značaju Vojske Republike Srpske.

Nuždić je istakao da je VRS bila herojska i narodna vojska koja je spriječila genocid u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Treba biti svjestan da je Republika Srpska jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima - jasan je Nuždić.

Nuždić je ocijenio da je najveći uspjeh vojske i rukovodstva Republike Srpske taj što Srbi u proteklom ratu nisu bili u dvije kolone, nego jedinstveni u stvaranju i odbrani Srpske.