latinica  ћирилица
13/05/2024 |  12:51 | Autor: SRNA

Đokić: Spremni smo za razgovor o naknadi za Bilećko jezero

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potvrdio je da je Srpska spremna da sa Crnom Gorom razgovara o pitanju naknade za potopljeno zemljište oko Bilećkog jezera koje pripada opštini Nikšić.
Petar Đokić - Foto: Ustupljena fotografija
Petar ĐokićFoto: Ustupljena fotografija

- Mi imamo naše propise kojima je definisano plaćanje naknada opštinama čije je zemljište potopljeno, kao što su opština Bileća, Trebinje, tako smo spremi da razgovaramo i za dio zemljišta koje pripada opštini Nikšić - izjavio je Đokić Srni.

On je dodao da postoje i druga pitanja za koja je Republika Srpska zainteresovana, a to su pitanja interkonekcije.

Đokić je naglasio da je to izuzetno važno energetsko pitanje.

- Izgradnja mnogih energetskih kapaciteta biće jako važna i povezana sa pitanjem interkonekcija, a upravo sa Crnom Gorom razvijamo tu inerkonekciju - naveo je Đokić.

On je napomenuo da je to nadležnost "Elektroprenosa BiH".

- Svakako da Republika Srpska u tom smislu ima svoj poseban interes i potrebu, imajući u vidu da smo do sada podijelili 1.719 megavata instalisano koncesionih ugovora - rekao je Đokić.

On je naveo da je značajan dio toga, oko 668 megavata pripalo "Elektroprivredi", a ostalo privatnim investitorima.

- Svi oni zajedno žele da, radeći nove energetske objekte, imaju sigurnost za plasman svoje energije u druge regione i tržišta gdje oni žele, tako da nam je i pitanje interkonekcije izuzetno važno - rekao je Đokić.

On je ponovio da je Republlika Srpska opredijeljena za regionalnu saradnju i za rješavanje svih ranije otvorenih pitanja i onih koja su aktuelna.

- Konkretno, riječ je o izgradnji objekata hidroelektrana u gornjem toka rijeke Drine "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci". Neophodna je saradnja sa Crnom Gorom zbog prekogranične aktivnosti koja se odnosi na period sticanja prava na građenje, dakle sticanje građevinarske dozvole, posebno ekološke dozvole - rekao je Đokić.

On je dodao da je na posljednjem sastanku sa resornim ministrima Srbije i Crne Gore u martu postignut visoki nivo razumijevanja da ovo pitanje brzo bude dovedeno do kraja.

- Tako da projekat "Buk Bijela" ne bi trebalo po tom osnovu, sa te strane, bude usporen ili doveden u pitanje - poručio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.