latinica  ћирилица
13/05/2024 |  13:01 ⇒ 13:02 | Autor: sputniknews.com

Si uputio pismo zahvalnosti Vučiću: Odnosi podignuti na novu istorijsku visinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo zahvalnosti predsjednika Kine Si Đinpinga na toplom i pijateljskom prijemu tokom posjete Srbiji u kome se ističe da su dvije zemlje proglasile izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu.
Si Đinping i Aleksandar Vučić  (Foto: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Si Đinping i Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ)

To će, kako je poručio Si Đinping, "ubrizgavati novi snažan podsticaj vječnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije".

- Pod našim zajedničkim rukovodstvom, kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo svestrano napreduje na novi nivo. Naše dvije zemlje uzajamno čvrsto podržavaju vitalne interese i značajne brige, bilježe međusobno političko povjerenje, solidno unapređenje praktične saradnje, kao i čelično prijateljstvo koje sa vremenom postaje sve čvršće, donoseći opipljive koristi narodima dvije zemlje, dajući snažan impuls sopstvenoj modernizaciji i nacionalnom podmlađivanju - navodi se u pismu Si Đinpinga, a saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Si navodi da su tokom posjete duboko razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da su postigli niz važnih konsenzusa.

- Naše dvije zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije - istakao je predsjednik Si.

Si je ukazao i da je Vučić pokazao čvrstu posvećenost samostalnosti i samoosnaživanju Srbije, kao i dalekovidost što se dosljedno zalaže za razvoj kinesko-srpskih prijateljskih odnosa.

- Јa to visoko cijenim i spreman sam da sa Vama nastavim da održavam strateške komunikacije i redovne kontakte - navodi se u pismu.

On ističe da pod novom situacijom, kinesko-srpski odnosi već stoje na novoj i višoj istorijskoj polaznoj tački i suočavaju se sa važnim strateškim prilikama i širokim razvojnim perspektivama.

- Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa, te sam spreman da zajedno sa Vama ulažem napore da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri sa neprekidnim novim rezultatima, doprinosimo više blagostanju narodima dvije zemlje, dajući novi i veći doprinos svjetskom miru i napretku, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo - poručio je Si.

- Povodom uspješnog završetka državne posete Republici Srbiji, želim u ime svih članova kineske delegacije, kao i u moje i ime moje supruge, da izrazim iskrenu zahvalnost Vama i Vašoj supruzi gospođi Tamari Vučić, kao i vladi i narodu Srbije na toplom i prijateljskom prijemu, kao i pažljivom i promišljenom aranžmanu. Želim velikoj Srbiji prosperitet, a narodu sreću i blagostanje. Želim Vama i Vašoj supruzi dobro zdravlje i sve najbolje - ističe se u pismu zahvalnosti predsednika NR Kine Si Đinpinga.