latinica  ћирилица
13/05/2024 |  13:50 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Ković: Rezolucija o Srebrenici pokrenuta zbog suverene politike Srpske

Rezolucija o Srebrenici predložena je radi kažnjavanja srpskog naroda, a naročito Republike Srpske zbog njene nezavisne političke pozicije i suverene spoljne politike koju vodi, izjavio je Srni istoričar Miloš Ković.
Miloš Ković - Foto: RTRS
Miloš KovićFoto: RTRS

- Kao i suđenje predsedniku Republike Srpske /Miloradu Dodiku/ i ovo je jedan od načina da se vrši pritisak i na Srpsku i na Srbiju, kao i na celi srpski narod, koji na svu sreću i dalje misli na isti način. Ovo je evidentno politički pritisak, jedna zloupotreba rata i istorije -  rekao je Ković u Istočnom Sarajevu gdje učestvuje na naučno-ekspertskom okruglom stolu "Rusija, Ukrajina i balkanske paralele".

On je naglasio da se istovremeno potpuno prećutkuju zločini muslimanskih vojnika iz Srebrenice nad Srbima u Srebrenici, Milićima i Bratuncu.

- Ubiti Srbina, to je nekažnjivo, ali zato se o jednom ratnom zločinu govori kao genocidu. Očigledno da je Srebrenica, takođe, iskorištena da se pokrije zločin nad civilima u "Oluji", jer su tada u Hrvatskoj ubijani i žene, deca i starci. Sve su to manipulacije, ali Bogu hvala, istoričari se na to ne osvrćuju mnogo. Bar ne bi trebalo", rekao je Ković.

Prema Kovićevim riječima, istoričari ne bi trebalo da se mnogo osvrćuju na političke zloupotrebe, političke interese bilo koje strane.

- U budućnosti će i te kako biti jasno šta se dogodilo devedestih godina, kakav je genocid sproveden nad srpskim narodom u Krajini, ako hoćete u Sarajevu, Kosovu i Metohiji i šta je u stvari bila Srebrenica. Tako da će istoričari tek pisati pravu istoriju ovih događaja - naglasio je Ković.

On je ocijenio i da rezolucijom o Srebrenici njeni predlagači Njemačka i SAD pokušavaju da opravdaju ono što se događa u Gazi, odnosno pokušavaju opravdati svoju podršku Izraelu time što će u stvari muslimanskom svijetu poslati poruku o svojoj dobroj volji i brizi za živote muslimana.

- Očigledno je da iza toga stoji jasna politička namera - rekao je Ković.