latinica  ћирилица
13/05/2024 |  16:15 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Amidžić: Poznat dogovor opozicije i Bošnjaka - hoće da predaju Srebrenicu, Prijedor i Doboj (VIDEO)

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić istakao je da instrukcija o privremenom finansiranju nije predvidjela sredstva da se izbori odvijaju prema zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit, te podsjetio da su postojali oni opozicionari koji su nastojali da prikažu kako su sredstva odobrena i prihvaćen Šmitov zakon.
Srđan Amidžić - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Srđan AmidžićFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Ako je to tako, ja molim njih da komentarišu ovaj zahtjev koji sam dobio 29. aprila. Ovdje Centralna izborna komisija traži dodatna sredstva u odnosu na ono što je predviđeno kroz privremeno finansiranje da bi mogli da implementiraju izmjene Izbornog zakona ili one izmjene koje je nametnuo Šmit - rekao je Amidžić.

On je poručio da su mu poznati dogovori koji postoje između opozicionih partija i Bošnjaka.

Kako Amidžić ističe, Srbi nisu spremni da potpišu ili obezbijede takva sredstva, zbog čega se opozicija obraća bošnjačkoj komponenti, a kako bi se izbori sprovodili po izmijenjenom zakonu.

- Ovo je dogovoreno između opozicije i Bošnjaka, opozicije u Republici Srpskoj zato što su oni pristali da idu po onom zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit - naglasio je Amidžić, komentarišući optužbe iz opozicije da je SNSD prihvatio Šmitove izmjene Izbornog zakona

Amidžić navodi da istovremeno postoji dogovor opozicije i bošnjačkih partija da se onemogući primjena Izbornog zakona Republike Srpske, te dodaje da se na ovaj način pokušava napraviti prohodnost njihovog zakona i onemogući donošenje zakona iz Republike Srpske.

- Na ovakav način pokušavaju da naprave prohodnost svog zakona, a onemoguće donošenje zakona iz Srpske. Krajnji cilj je da nam se desi - Kosovo i Metohija, da na izbore izađu samo opozicione partije i bošnjačke partije. I isto tako znamo da u toj podjeli, Prijedor, Srebrenica, Doboj su gradovi koji bi trebalo da dobiju gradonačelnike iz reda bošnjačkog naroda. Tu postoji pretenzija kada je u pitanju Istočno Sarajevo. I to je cijena da se zadrži Teslić, Ugljevik, Lopare i druga mjesta. Prepustili bi ove gradove Bošnjacima, samo iz razloga da bi zadržali ona mjesta gdje su oni trenutno načelnici. Isto važi i za Bijeljinu i za Banjaluku - rekao je Amidžić.