latinica  ћирилица
13/05/2024 |  16:52 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Crna Gora: Upućeni amandmani na predloženu rezoluciju o Srebrenici

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uputilo je danas predlagačima amandmane na tekst rezolucije o Srebrenici, čiji je cilj, kako su naveli, da doprinesu otklanjanju pogrešnih interpretacija, naročito imajući u vidu diskusiju u sjedištu UN, kao i u regionu i Crnoj Gori povodom prijedloga rezolucije, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Crna Gora - Foto: RTRS
Crna GoraFoto: RTRS

U saopštenju je navedeno da se kroz dvije amandmanske formulacije nedvosmisleno ističe da je krivica individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

- Sugestije koje smo podijelili sa predlagačima i partnerima unutar UN odraz su dobrih namjera u skladu sa pozicijom koju Crna Gora gradi u regionu, a ne bilo kakvih ili bilo čijih političkih interesa. Sve dalje informacije o ovom pitanju Ministarstvo će pružiti blagovremeno i u skladu sa dinamikom aktivnosti u UN - navedeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Vlada Crne Gore u subotu je na elektronskoj sjednici usvojila prijedlog amandmana na rezoluciju o Srebrenici u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije izjavio je ranije da Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju o Srebrenici da bi sačuvala dostojanstvo. Mitropolit je rekao da je priča o genocidu u Srebrenici neodrživa i opasna, dodajući da je pogrešno i opasno izjednačavati Srebrenicu i Јasenovac.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je juče u Donjoj Gradini da vrše pritisak na Vladu da odustane od podrške o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i da će zajedno sa SPC uraditi sve što je njihovoj moći da zaustave premijera Milojka Spajića u toj opasnoj namjeri.

I Savez udruženja raseljenih i izbjeglih u Crnoj Gori pozvao je Spajića da odustane od namjere glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN, jer se njom najviše stradali srpski narod proglašava formalnopravno genocidnim, a njegovi dželati, poput Nasera Orića, žrtvama.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore predložio je Vladi održavanje hitnog referenduma o rezoluciji o Srebrenici čiji bi rezultat bio odgovor Crne Gore kojim će se predstaviti na Generalnoj skupštini UN.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević istakao je da zvanična Crna Gora ne smije da glasa za rezoluciju o Srebrenici, ne samo zbog Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda, već prvenstveno zbog same sebe.