latinica  ћирилица
13/05/2024 |  17:33 | Autor: SRNA

Vulin: Država mora da uzvrati na zabranu ulaska patrijarhu na KiM

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je da država Srbija mora da uzvrati na odluku Prištine da zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici episkopa.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Vulin je ocijenio da je to neophodno, ne zato što, kako je naveo, "Šiptari imaju nešto svoje da obiđu na prostoru centralne Srbije, već zato što moraju da nauče da podržavanje /premijera samoproglašenog Kosova Aljbina/ Kurtija u terorisanju Srba ima svoju cijenu".

- Ko ne poštuje srpsku crkvu - neka nauči da poštuje srpsku državu. I da ne bude da nismo rekli, pitam Vladu SAD i EU šta planiraju da preduzmu povodom antihrišćanske zabrane, jer znam da ništa neće preduzeti povodom antisrpske zabrane - poručio je Vulin u reagovanju na odluku Prištine.

On smatra da zabraniti arhiepiskopu pećkom, patrijarhu srpskom Porfiriju da se Bogu pomoli u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sjedištu srpskih patrijarha, može samo "Šiptar koga više od straha razjeda zavist što na Kosovu i Metohiji ima spomenika pod zaštitom UNESKO, ali nijednog koji bi mogao da se pripiše šiptarskoj kulturnoj baštini".

- Ko nema svoju kulturu - otima tuđu i zato je patrijarh srpski neželjeno podsjećanje da Šiptari jesu živjeli vijekovima na Kosovu i Metohiji, ali nisu podigli nijedan krov vrijedan pamćenja i čuvanja - naveo je Vulin.

Iz Srpske pravoslavne crkve ocijenjeno je da je odluka prištinskih vlasti da srpskom patrijarhu i episkopima zabrane dolazak u Pećku patrijaršiju, drevno crkveno sjedište, nerazumna i neprihvatljiva, gledano sa stanovišta ljudskih prava i slobode svakog čovjeka.