latinica  ћирилица
13/05/2024 |  18:55 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Elek demantovao navode o "pranju novca" i saslušanju

Portal "Oslobođenje" objavio je tekst u kojem optužuje direktora Sarajevo-gasa a.d. Istočno Sarajevo i počasnog konzula Bjelorusije u BiH Nedeljka Eleka za "pranje novca", povezivajući ga sa akterima o kojima već danima pišu federalni mediji.
Nedeljko Elek - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Nedeljko ElekFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Međutim, uslijedio je demanti koji dokazuje da nijedan istražni organ na bilo kom nivou Eleka nije ispitivao, po optužbama koje se samo spekulišu u, isključivo, federalnim medijima. 

Demanti, koje je i "Oslobođenje" objavilo, prenosimo u cijelosti:

"Dana 12. maja 2024. godine, u 14.48 časova, na portalu "oslobodjenje.ba" pod naslovom "Istraga nakon akcije "Black tie 2" i dalje traje: Nikada se ne zna koja će imena "iznjedriti" "Sky" u tekstu se navodi ime g. Nedeljka Eleka da je "Dodikov biznismen iz Istočnog Sarajeva prao novac" i da je "navodno" kao što ste i sami spekulativno naveli "SIPA još 2016. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu KS u vezi sa pranjem novca. Kasnije je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH".

U daljem tekstu se ponovo bez argumenata i dokaza ili izjava nagađa i spominje ime g. Nedeljka Eleka i dovodi se u vezi sa licima koja su ovih dana ili od ranije bila predmet medijskih natpisa. Spekulativni tekst neprofesionalnog izvještavanja i nepotpisanog autora, po svemu sudeći ima za cilj ličnu diskreditaciju g. Nedeljka Eleka, ugrožavanje života i poslovnog ambijenta kako bi se u svakom smislu nanijela moralna, ali i finansijska šteta.

Da je ovaj demanti potkrepljen dokazima i da gore spomenuti tekst nije tačan, već spekulativan i zlonamjeran, pokazuje i dopis iz SIPA. U prilogu Vam šaljemo, a tražimo i da objavite demanti da policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu, u prethodnom period, a u vezi krivičnih djela organizovani kriminal i pranje novca, nisu saslušali g. Nedeljka Eleka."