latinica  ћирилица
13/05/2024 |  19:08 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori traži referendum o rezoluciji u Srebrenici (VIDEO)

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović poslao je otvoreno pismo Vladi Crne Gore i ministrima i predložio da se bez kampanje i po hitnom postupku sprovede referendum o rezoluciji o Srebrenici.
Podgorica - Foto: TANЈUG
PodgoricaFoto: TANЈUG

U pismu je navedeno da je rezolucija koju namjerava da podrži Crna Gora prvorazredno političko pitanje, koje može suprostaviti građane srpske nacionalnosti Vladi i Crnoj Gori uz, kako ističe, prateće pogoršanje međunacionalnih odnosa.

Otvoreno pismo, otvorene i namjere. Vladu Crne Gore podsjetiti da je od naroda izabrana, da je dužna poštovati većinsku volju građana, čuvati čast dostojanstvo svoga naroda i države. U tom kontekstu, volja građana mora da bude presudna i kada je glasanje o rezoluciji o Srebrenici u pitanju. Upozorio je na to predsjednik državne organizacije koja zvanično predstavlja srpski narod u Crnoj Gori.

- Vlada je donosila odluke isključivo svojom voljom. To je prevršilo svaku mjeru sa ovom namjerom da Vlada glasa za rezoluciju o Srebrenici. Srpski narod se sa tim ne slaže. Predlažemo da se o tome izjasne na refendumu i da kažu svoj sud u vezi sa tim - navodi predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

Kakav god sud naroda bio, ovo je test za vladajuću koaliciju u Crnoj Gori. Test je i za stranke koje čine vlast u BiH.

- Ukoliko se tu još desi ova rezolucija koju su inicirali opet mimo propisa, mimo Ustava BiH, Bošnjaci iz Sarajeva, mislim da je tada klapna za bilo kakav mogući dogovor u BiH zatvorena. Ali, evo, radićemo dok se to ne desi - napominje predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Amandmane Crne Gore i najavljenu podršku rezoluciji, ministar informisanja u novoj Vladi Srbije, istoričar Dejan Ristić, vidi kao ozbiljan pritisak na tu državu. Srbija kaže, 24 časa dnevno, radi na tome da što veći broj država bude odsutan iz sale, suzdržan, odnosno da glasa protiv.

- Činjenica da bivše jugoslovenske republike koje su upozate sa dešavanjima u Srebrenici od 92. do 95. i stradanju pripadnika i srpskog i bošnjačkog naroda, govore o tome da su izložene ogromnom pritisku i u tom kontekstu treba posmatrati i amandmane koje predlaže Vlada Crne Gore - napominje inistar informisanja Srbije Dejan Ristić.

Iako većina smatra da amandmani u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može da targetira narod ili države suštinski ne mijenjaju tekst rezolucije, ima i onih koji vjeruju da bi, ako budu usvojeni, rezolucija mogla da izgubi na težini.

- Biće vrlo interesantno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori, posebno zbog snažnog upilva srpskih partija u parlamentu i u vlasti konkretno. Očigledno da u Crnoj Gori postoji dilema u kojoj mjeri moraju da se vezuju politikom za SAD i u kojoj mjeri mogu da budu samostalni slobodni i da razmišljaju svojoj glavom - ističe direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

Istoričar Predrag Marković dodaje da Crna Gora nije više neki lojalni saveznik još manje brat.

- Ne treba da se uzbuđujemo oko toga šta crnogorska vlast uradi ružno prema Srbiji. Јoš kada su priznali Kosovo, ispalo je da su manji prijatelji Srbiji od Rumunije, Slovačke Kipra i Grčke - dodaje Marković.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Trninić smatra da bi svim crnogorskim zvaničnicima koji podržavaju spornu rezoluciju i ministrima i poslanicima, trebalo da Srpska i Srbija zabrane ulazak na svoju teritoriju i proglase ih nepoželjnim osobama.