latinica  ћирилица
13/05/2024 |  19:14 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Moguće angažovanja međunarodnog advokatskog tima u sporu sa Hrvatskom (VIDEO)

BiH ne isključuje mogućnost angažovanja međunarodnog advokatskog tima u sporu sa Hrvatskom, koja najavljuje odlaganje radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori uz samu granicu.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Hrvatska strana zabranila je članovima Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru da prate realizaciju Studije o uticaju na okolinu, što navodi na sumnju da rezultati neće pokazati pravu opasnost po životnu sredinu i zdravlje stanovništva u Republici Srpskoj i Federaciji, koje gravitira lokalitetu gdje se planira odlaganje nuklearnog otpada.

Ne piše se dobro građanima Novog Grada i drugih opština u Srpskoj i FBiH u slivu rijeke Une, jer Hrvatska namjerava da od 1. januara 2028. radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško uskladišti na lokalitetu nekadašnje kasarne Čerkezovac, na Trgovskoj gori, potvrdili su za RTRS članovi Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru.

- Hrvatska namjerava uzeti svoj dio, 50 odsto otpada niske i srednje radioaktivnosti nastale u radu elektrane Krško i na nekoj lokaciji u trećoj zemlji izvršiti pakovanje tog otpada, zapakovani otpad u betonskim spremnicima dovesti u Čerkezovac u skladište koje namjeravaju da do tog datuma u 2028. otvore i završe sve formalne aktivnosti u tom pitanju - rekao je Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti na Trgovskoj gori.

Koordinator Ekspertskog i Pravnog tima tima za Trgovsku goru Borislav Bojić rekao je da se skoro dvije trećine teritorije u krugu od 20 kilometara nalazi u Republici Srpskoj i dijelom u FBiH, što samo po sebi govori da se bez saglasnosti BiH nema smisla i ne može graditi takva vrsta objekta.

Hrvatska ne želi rješenje problema, već uporno insistira na odlaganju radioaktivnog otpada na granici sa Republikom Srpskom, odnosno BiH, što čudi jer se Slovenija nudi da uskladišti sav nukelearni otpad iz Krškog, kaže zamjenik predsjedavjućeg Savjeta ministara Staša Košarac. Najavljuje da će BiH u slučaju kršenja evropske Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica pokrenuti međunarodnu arbitražu protiv Hrvatske, novca za tužbu u budžetima ima.

- Možemo uzvratirti reciprocitetom, a ako nastave narušili su se bilateralni odnosi između BiH i Hrvatske - kaže Košarac.

Nezvanično, hrvatska strana bila je spremna da dopusti stručnjacima iz BiH da prate rad na Studiji uticija na okolinu, ali pod uticajem britanske savjetničke agencije koju su angažavali, potpuno su isključili članove Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru kao da se eventualno odlaganje radioaktivnog otpada ne tiče zdravlja i budućnosti više od 250.000 stanovnika oba entiteta uz granicu sa Hrvatskom.