latinica  ћирилица
13/05/2024 |  20:43 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

"Nema te zabrane koja Srbe na Kosmetu može odvojiti od srpskog patrijarha"

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski nazvala je sramotnom odluku samoproglašenih vlasti u Prištini da Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju zabrane ulazak na Kosovo i Metohiju i naglasila da nema te zabrane koja će Srbe i njihove porodice na Kosmetu odvojiti od srpskog patrijarha i Kosovskog zavjeta.
Milica Đurđević Stamenkovski - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Milica Đurđević StamenkovskiFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Stamenkovski je poručila da je sprečavanje poglavara SPC da posjeti Pećku patrijaršiju i prisustvuje početku redovnog proljećnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora - otvorena demonstracija sile nad srpskim narodom i njegovim svetinjama na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Srbije.

- Nasrtaj na ličnost patrijarha je nasrtaj na cijeli srpski narod. Ovo je još jedan čin iživljavanja nad Njegovom svetošću, ali i nad svim Srbima na Kosovu i Metohiji, koji se nalaze pod svakodnevnom torturom Kurtijevog režima - ocijenila je Stamenkovski.

Ona je ukazala da albanski separatisti koriste svaku priliku da ponize i obesprave Srbe na Kosmetu, uporno stvarajući nepodnošljive uslove za život, u kojima će im biti potpuno uskraćena sva prava, uključujući i pravo na ispovjedanje vjere svojih predaka.

- Međutim, srpskom narodu u pokrajini niko ne može da zabrani da bude svoj na svome - poručila Stamenkovski.

Vlasti u Prištini po direktnoj naredbi premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija zabranile su danas Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika u njegovoj pratnji da uđu na prostor Kosova i Metohije kako bi prisustvovali zasjedanju Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji i bili sa stradalnim srpskim narodom na Kosmetu, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.