latinica  ћирилица
13/05/2024 |  21:37 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

"Neproduktivan sastanak partnera u vlasti na nivou BiH" (VIDEO)

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poručio je, nakon sastanka partnera u vlasti na nivou BiH, da je spreman na kompromis, ali da postoji "crvena linija preko koje se neće preći".
Sarajevo - sastanak lidera - Foto: SRNA
Sarajevo - sastanak lideraFoto: SRNA

- Otvorili smo niz tema, neko je to i na sastanku primijetio. Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći. Svako od nas ima određene principe i ima stvari koje ne želi popuštati. Velika je stvar da smo otvorili pregovore, ali imamo i te tri mjere koje su nama važne - istakao je Nikšić.

Lider HDZ BiH Dragan Čović istakao je da je dobro što je današnji sastanak u Sarajevu održan.

- Razgovarali smo o mnogo tema, od strateškog djelovanja u politici. Za nas je jedan jedini zadatak pokušati pregovarački proces stvarno otvoriti i treba sve učiniti da to funkcioniše. Prepreke su jedan dio toga, o njima pričamo šest mjeseci. Ima određenih uslova koje smo mi usaglasili između sebe. Proračun moramo imati - dodao je Čović.

Lider naroda i pravde Elmedin Konaković istakao je da je ovo bio veoma neproduktivan sastanak, te da je imao svrhu i smisao u vidu svije važne teme, odnosno budžet i plan rasta, koje su veoma važne ekonomske teme.

- Žao mi je što nismo uspjeli da se dogovorimo. Ne shvatam zašto bi budžet institucija BiH, trebao da bude povezan sa bilo kojim drugim temama. Pitanje poput Izbornog zakona, je za nas pitanje cjelokupnog ustavnog zakonodavstva - naveo je Konaković.

U Sarajevu je večeras održan sastanak lidera stranaka partnera na nivou BiH, kojem su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i "Trojke", koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.