latinica  ћирилица
13/05/2024 |  21:59 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Širiti istinu o srpskom narodu i ne dozvoliti nametnje kolektivne krivice (VIDEO)

Rezolucija o Srebrenici i navodnom genocidu nije ništa drugo, nego rezolucija o srpskom narodu. Ono što Srbija i Republika Srpska mogu da urade u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, jeste da srpski narod učini istinu o sebi poznatom, izjavio je Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije u emisiji Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

- Mi više od toga ne možemo da tražimo, ni da učinimo. Rezolucija o Srebrenici nema nikakvu ideju o tome da nas pomiri - rekao je Vulin.

Komentarišući sjednicu Savjeta bezbjednosti na kojoj bi trebalo da se nađe ova rezolucija, Vulin je rekao da ni dnevni red ni datum nisu nešto o čemu se može odlučitvati.

- Da je velika borba jeste. /Predsjednik Srbije/ Aleksandar Vučić uložio je mnogo napora, vremena, energije i truda zajedno sa svojim saradnicima, da istina stigne do svih - ističe Vulin.

Vulin navodi da je Dejtonski sporazum omogućio da nastupi mir u BiH, što znači da nema ratnih sukoba na prostoru BiH.

- A pomirenje. Kakvo pomirenje? Da se pomirimo s tim da je /ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici/ Naser Orić slobodan čovjek? Da je /komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH/ Atif Dudaković heroj? Ne možemo se pomiriti oko građanskog rata u BiH, to nije moguće - rekao je Vulin.

Vulin je upitao kako narodi u BiH mogu da funkcionišu zajedno kada se stalno od srpskog naroda očekuje da kaže da je genocidan.

- Јel` to ta rezolucija? Јel` to to pomirenje? E, ne možemo da se pomirimo oko toga - zaključio je Vulin.

Donošenje rezolucije o Srebrenici je stavljanje stigme na kompletan srpski narod, istakao je potpredsjednik Vlade Republike Srpske i ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović.

- Pokušaj da Republika Srpska dobije epitet svog nastanka i da se na taj način odlučuje o njenoj egzistenciji. Ono što je činjenica o kojoj se mora govoriti jeste da podloga na kojoj je rezolucija o Srebrenici nastala i zašto je ona nestabilna u tom smislu. Vrlo su specifične okolnosti kada se razmatra rezolucija kada u svijetu imamo mnogo većih problema - kaže Bukejlović.

Bukejlović smatra da rezolucija o Srebrenici predstavlja diverziju i pokušaj odvraćanja pažnje od stvarnih problema koji se dešavaju na globalnom nivou.

- A radimo o tome da se BiH vraća 30 godina unazad i da aktuelizujemo teme oko kojih se narodi u BiH nikada neće složiti i usaglasiti - navodi Bukejlović.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić naveo je da je vrlo važno da građani znaju da niko rezoluciju o Srebrenici ne želi da donese radi prošlosti.

- Da je neko želi donijeti radi prošlosti, možda bi javnost kod nas te stvari tretirala kao nešto što se već desilo, nečiju potrebu da zadovolji neke svoje lobističke potrebe, pa bi to prošlo kao što su prošle i neke druge stvari - istakao je Tadić.

On je rekao da je najveći problem rezolucije što se ona donosi radi budućnosti i da bi se njome falsifikovao kontektst istorijskih okolnosti i političkih događaja i da bi se uticalo na razvoj događaja koji predstoje.