latinica  ћирилица
14/05/2024 |  07:26 | Autor: sputniknews.com

Lajčak: Rješenje za pitanje upotrebe dinara na KiM može se postići uz kompromis

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je uvjerenje da se privremeno održivo rješenje za pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji može postići, uz "fleksibilnost i kompromis obje strane".
Miroslav Lajčak (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Miroslav Lajčak (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

- Kasnije ove nedjelje ugostiću glavne pregovarače Beograda i Prištine u razgovorima sa ciljem pronalaženja održivog privremenog rješenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama. Siguran sam da se sporazum može postići, ali to će zahtijevati fleksibilnost i kompromis obje strane - napisao je Lajčak na društvenim mrežama.

On je najavio da će prethodno boraviti u posjeti Finskoj, nakon "naporne nedjelje u SAD", gdje je, kako je naveo, imao važne, korisne i detaljne razgovore sa zvaničnicima Stejt departmenta, Savjeta za nacionalnu bezbjednost i Ujedinjenih nacija.

- Pored toga, imao sam zanimljive razgovore sa ambasadorima, u istraživačkim centrima i sa organizacijama civilnog društva. Neprocjenjivo je razmijeniti stavove, razgovarati o odnosu Evropska unija - Zapadni Balkan i uskladiti naše perspektive o situaciji u regionu - zaključio je Lajčak.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojoj će se razgovarati o pronalaženju rješenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara, biće održana u srijedu u Briselu, izjavio je u ponedjeljak portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da EU očekuje da obje strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis.