latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:17 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Stević: Cilj zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM je da se zastraši srpski narod

Cilj zabrane patrijarhu Porfiriju da uđe u Pećku patrijašriju je da se zastraši srpski narod na Kosovu i Metohiji i da se protjera s ovih prostora, izjavio je novinar Televizije Most Lazar Stević, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Patrijarh Porfirije  (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Patrijarh Porfirije (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije)

Stević ističe da je do zabrane došlo bez ikakvog razloga, kao i da patrijarh nije zvaničnik Republike Srbije i da nema potrebe da najavljuje svoj dolazak.

- Ovom zabranom šalje se poruka Srbima da nisu dobrodošli na KiM i da ne treba tu da ostanu. Za razliku od naislnog načina na koji su to pokušali da poruče 1999. godine sada to rade mnogo drugačije, Sada je to tihi progon Srba - rekao je Stević.

Stević je naveo da je u ponedjeljak veliki broj građana otišao u Pećku patrijaršiju kako bi dočekali patrijarha.

- Nastupilo je veliko razočarenje kada su čuli za tu zabranu. To je ubilo moral u ljudima. Ovom narodu je potrebna podrška svih Srba, ne samo iz Srbije, nego i iz Republike Srpske. Izdržaćemo i ovo, doći će bolji dani, moramo tako da mislimo jer jedino tako možemo da razmišljamo o budućnosti - naglasio je Stević.

Stević smatra da ove akcije proizilaze iz neuspjeha prištinskih vlasti da Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope.

- Očekivali smo ovakvo nešto. Brine nas šta će biti u narednom periodu. Sutra je sastanak u Briselu oko rješenja za dinar na KiM. To je sedmi sastanak na tu temu. Znamo da je svaki put Priština odbijala kompromisni prijedlog kako bi što više otežala život Srba na ovim prostorima - naveo je Stević.

Stević je izrazio nadu u to da će međunarodna zajednica naći način da spriječi progon Srba sa KiM i premijera privremenih prištinskih instiucija Aljbina Kurtija u namjeri da Kosmet bude bez Srba.

- Došlo je do promjene mišljenja kod nekih evropskih zemalja kao što su Francuska i Italija. Rečeno je da ako se ne formira ZSO neće biti prijema u Savjet Evrope. Kurti kaže da niko ne može da ih ucjenjuje. Imamo malo vjere u to da će Kurti krenuti sa formiranjem ZSO - poručio je Stević.

Stević je istakao da Srbi na KiM žive kao u getu, maltretiraju ih, specijalne jedinice su na cijelom sjeveru.

Podsjetimo, vlasti samoproglašenog Kosova na prelazu Merdare u ponedjeljak nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na teritoriju Kosova i Metohije, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasjedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.