latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:29 ⇒ 11:28 | Autor: RTRS

Šmit se u izvještaju SB UN obrušio na Dodika i vladajuće stranke u Srpskoj

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, podnio je Savetu bezbjednosti najnoviji šestomjesecni izvještaj u kojem je, između ostalog, optužuje Republiku Srpsku, predvođenu predsjednikom Miloradom Dodikom da, kako tvrdi, "aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i Dejtonski sporazum".
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

- Njihova prijetnja da paralizuju državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka prijetnja je funkcionisanju države i njenoj sposobnosti da obavlja svoje odgovornosti. Njihova prijetnja da će jednostrano povući Republiku Srpsku iz ustavnog, pravnog i institucionalnog okvira države - uključujući Oružane snage BiH i poreskog, pravosudnog i izbornog sistema BiH – prijetnja je uspostavljanju paralelnog okvira Republike Srpske - navodi se u izvještaju Šmita.

Navodi da svi politički činioci moraju izraziti svoje bezuslovno poštovanje prema Dejtonskom sporazumu i BiH, njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, koje, kako kaže, djelimično nedostaje.

Šmit takođe kaže i da su stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj nastavile da organizuju proteste između dva entiteta nazvane "Granica postoji".

Šmit u izvještaju optužuje Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo za, kako navodi, "nezapamćen kontinuiran pritisak na pravosudne institucije".

- Osim promovisanja ukidanja Suda BiH i Tužilaštva BiH, vladajuća koalicija Republike Srpske podriva Ustavni sud BiH kao čuvara ustavnog i pravnog poretka BiH. Predstavnici vladajuće koalicije Republike Srpske otvoreno zloupotrebljavaju institucije BiH u ostvarivanju tog cilja - navodi Šmit u dijelu izvještaja.

Ako se, kaže, Šmit nastave ove radnje bi "mogle dovesti do de fakto, ako ne i de jure, raspuštanja BiH, što predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stalno zagovara".

- To bi bio scenarijo s ozbiljnim posljedicama - kaže, između ostalog, Šmit u izveštaju koji će sutra biti na dnevnom redu SB UN, prenijeli su sarajevski mediji.

Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje na funkciju visokog predstavnika u BiH nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.