latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:47 ⇒ 09:48 | Autor: SRNA

Vujičić: Zabrana ulaska patrijarhu realna slika položaja SPC i Srba na Kosmetu

Zabrana ulaska Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju i arhijerejima Srpske pravoslavne crkve na Kosovo i Metohiju je neprihvatljiva i skandalozna i predstavlja realnu sliku položaja SPC i srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini, rekla je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić.
Pećka patrijaršija - Foto: RTRS
Pećka patrijaršijaFoto: RTRS

Vujičićeva je navela da Sabor SPC svake godine u maju započinje zasjedanje liturgijom u vjekovnom sjedištu srpskih arhiepiskopa i patrijarha - Pećkoj patrijaršiji, koja više od sedam vijekova odolijeva osvajačima i čuva slavne i teške trenutke sjećanja na srpsku istoriju, sabirajući vjerni narod i pomažući pripadnicima svih konfesija.

- Zabranili su srpskom narodu na Kosovu i Metohiji sva prava i slobode dostojne čovjeka. Stavili su nam katance na kuće, lance na ruke, ukinuli pravo na rad, liječenje, slobodu govora, a sada i bezumnom odlukom ukidaju pravo vjerskih sloboda - rekla je Vujičićeva.

Ona je navela da ovo nije prvi put da se srpskom patrijarhu zabrani dolazak u njegovu kuću i podsjetila na dramatične događaje iz 2022. godine, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

- Ne postoje vrata koja su za patrijarha SPC zatvorena, ali izopačeni umovi od mržnje su se dosjetili i pomislili da mu mogu zatvoriti vrata njegove kuće i srpskog duhovnog, kulturnog istorijskog mjesta sabiranja - rekla je ona.

Vujičićeva je naglasila da oni koji ne znaju za molitvu ne znaju ni za praštanje i vjeru u suživot.

- Zlo nikada neće pobijediti istinsku ljubav u Svevišnjeg niti moći da obriše postojanje i trajanje jednog naroda bez obzira na teška iskušenja koja su pred nama - dodala je ona.

Vujičićeva je izrazila uvjerenje da nakon ovog iracionalnog postupka Prištine, neće izostati reakcija međunarodne zajednice, kao i svih glasnogovornika ljudskih prava i vjerskih sloboda, kao ni osuda ove sramne odluke o zabrani ulaska patrijarha i arhijereja SPC na Kosmet.

Patrijarhu Porfiriju i još sedmorici arhijereja, koji su juče trebali da doputuju u Pećku patrijaršiju radi početka redovnog godišnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, službenici privremenih vlasti u Prištini na administrativnom prelazu Merdare zabranili su ulazak u južnu srpsku pokrajinu bez ikakvog obrazloženja.

Zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC počelo je danas sa radom u Hramu Svetog Save u Beogradu.