latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:52 ⇒ 09:52 | Autor: SRNA

Kovač: Glasanje za rezoluciju o Srebrenici bila bi istorijska greška

Bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač smatra da bi glasanje za rezoluciju o Srebrenici bila istorijska greška Crne Gore i da bi to produbilo podjele u regionu.
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Podgorica (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Kovač je istakao da je dimenzija ove rezolucije stvaranje međunarodne političke platforme koja bi vodila rekonfiguraciji Dejtonskog sporazuma sa vjerovatnim dovođenjem u pitanje opstanka Republike Srpske, a sve putem legitimizacije kroz Generalnu skupštinu UN.

- Predložena rezolucija sama po sebi nosi opasnost žigosanja jedne državne strukture i sistema kao genocidnog, što nijedan amandman sročen na način na koji je prezentovan ne može spriječiti - rekao je Kovač, koji je bio ministar u Vladi Dritana Abazovića.

Kovač je ukazao da usvajanje rezolucije sigurno neće doprinijeti smirivanju tenzija i pomirenju u regionu, već upravo stvaranju novih tenzija i produbljivanju starih podjela.

On je naglasio da se Crna Gora do sada uvijek sa najdubljim pijetetom odnosila prema svim žrtvama građanskog rata u BiH od 1991. do 1995. godine, te da bi jedina ispravna bila rezolucija koja bi za cilj imala osudu svih zločina i zločinaca sa prostora bivše Јugoslavije.