latinica  ћирилица
14/05/2024 |  11:20 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Vidaković: Sutra pomen vojnicima ЈNA ubijenim prije 32 godine u Tuzli (VIDEO)

Obilježavanje 32 godine od zločina muslimanskih snaga nad kolonom ЈNA u Tuzli, kada su ubijena 54 vojnika, biće organizovano sutra u Tuzli i Bijeljini, najavio je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.
Tuzlanska kolona - Foto: RTRS
Tuzlanska kolonaFoto: RTRS

Vidaković je podsjetio da su 15. maja 1992. godine paravojne muslimanske formacije počinile zločin nad vojnicima ЈNA, koji su se mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

- U ovom teškom zločinu, direktno emitovanom na lokalnoj televizijskoj stanici, ubijena su 54 vojnika, 78 je ranjeno, a zarobljena su 44 pripadnika vojske, od kojih je pet ubijeno po zarobljavanju - rekao je Vidaković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vidaković je dodao da za ove zločine niko nije pravosnažno osuđen.

Protokolom obilježavanja ovog događaja od republičkog značaja planirano je da u 8.30 časova sa parkinga kod Saborne crkve u Bijeljini krene autobus za Tuzlu, gdje je od 10.00 do 11.000 časova u naselju Brčanska Malta planirana mirna šetnja i vjerski pomen.

Nakon toga je predviđen povratak u Bijeljinu, gdje će u 12.30 časova kod Spomen-kosturnice ubijenim u Tuzlanskoj koloni na groblju na Pučilama biti služen parastos, a u 12.45 časova planirano je polaganje vijenaca i cvijeća i obraćanje zvaničnika.