latinica  ћирилица
14/05/2024 |  11:22 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

"Jahorina poslovni forum" o cirkularnoj ekonomiji; Prijavljena 134 učesnika iz devet zemalja

Na Јahorini je danas počeo "Јahorina poslovni forum" o cirkularnoj ekonomiji i modelu novih poslovnih prilika za koji su prijavljena 134 učesnika iz devet zemalja.
Јahorina - poslovni forum - Foto: SRNA
Јahorina - poslovni forumFoto: SRNA

Organizator konferencije je Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čiji dekan Marko Đogo kaže da je ove godine za ovaj skup prihvaćen 71 rad.

- Odlučili smo da tema bude cirkularna ekonomija, jer je riječ o novom poslovnom modelu gdje je neophodno izbalansirati ekološke i ekonomske aspekte - rekao je Đogo.

On je podsjetio da su "Јahorina poslovni forum" pokrenuli prije 13 godina sa namjerom da promovišu fakultet koji je tada otvorio novi studijski program Turizam i hotelijerstvo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da ovaj poslovni forum okuplja značajan broj eminentnih stručnjaka iz oblasti ekonomske prakse i teorije, što govori o njegovom značaju.

- Specifičnost je u tome što se u isto vrijeme održava i Јahorina ekonomski forum, a to govori da je Јahorina centar ekonomske teorije i prakse u Republici Srpkoj i BiH - rekao je Ćosić.

On je naveo da su ovi forumi prilika da se učesnici informišu o novinama kada je riječ o funkcionisanju javnog i privatnog sektora, ali i o stanju u ekonomiji.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je ovogodišnja konferencija međunarodnog karaktera i veoma važna, te da će biti korisna kada je riječ o pravilnom usmjeravanju ekonomije.

Јugović je dodao da je "Јahorina poslovni forum" prilika da se ljudi iz oblasti ekomonije i privrede sretnu, razmijene iskustva i neka od njih primijene u Republici Srpskoj.

Nakon otvaranja, uslijedila je plenarna sesija "Cirkularna ekonomija - model novih poslovnih prilika", dok je od 12.30 časova planirana panel-diskusija o temi "Cirkularna privreda u kontekstu realizovanih aktivnosti - stanje u BiH".

Od 13.30 časova predviđena je prezentacija projekata Razvojne agencije Republike Srpske baziranih na principima cirkularne i/ili zelene ekonomije, od 14.00 časova prezentacija projekta "Kogeneracijska elektrana - opština Pale" i od 16.00 časova interkatedarski skup "Međunarodna ekonomija".

Sutra od 10.00 časova učesnici će na Ekonomskom fakultetu na Palama moći da prisustvuju izlaganju radova po sesijama, a od 13.30 časova promociji knjige "50 velikih umova ekonomije - manje poznati detalji iz njihovih života" autora Marka Đoge.

Iznošenje zaključaka konferencije biće od 14.30 časova na Ekonomskom fakultetu na Palama.