latinica  ћирилица
14/05/2024 |  11:30 | Autor: TANЈUG

Kojčić: Dobro što će Vučić u Njujorku skrenuti pažnju na veće zločine od Srebrenice

Politički filozof Dragoljub Kojčić istakao je danas da je jako dobro što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić opredijelio da u Njujorku lično objasni i pojmovne odnose šta je genocid, a šta ratni zločin, ali i da skrene pažnju da postoje mnogo krupniji genocidni i zločinački događaji u novijoj istoriji koji bi prije trebalo da budu procesuirani nego Srebrenica.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Komentarišući izjavu komesara Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem vezano za rezoluciju o Srebrenici, Kojčić je za Tanjug rekao da Varhelji u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti komentariše tu situaciju na prihvatljiv način, ocijenivši da će cijela "igra" oko potencijalnog donošenja rezolucije o Srebrenici da se desi u narednih par dana.

Kada je riječ o najavi Varheljija da je moguće članstvo Srbije EU za pet godina, do kraja mandata nove Evrope komisije, Kojčić je izjavio da građani Srbije kao i politička vlast ne uzimaju stvari zdravo za gotovo jer je još 2007. godine obećano da će Srbija postati članica EU a nije, kao i da su u međuvremenu primljene neke zemlje koje su po kriterijumima ispunjavanja uslova za prijem bile daleko iza Srbije, zato što su bili mnogo važniji politički, geopolitički i vojno strateški kriterijumi nego ko koliko ispunjava uslove.

- Srbija trenutno ima politiku koja ide u više pravaca da ne mora da zavisi samo od EU i njenih obećanja. Ako su lažna, njima na sramotu, ako ne budu lažna i ako se ispune utoliko bolje. Najvažnije je da Srbija sa svojom multilateralnom politikom uvijek ima alternativu i to jeste mudrost Vučićeve politiku - poručio je filozof.

Odgovarajući na pitanje kakav je učinak odlazeće briselske administracije kada je riječ o pridruživanju i o Kosovu i Metohiji, Kojčić je rekao da su u Evropi izbori na ključnim nivoima i da će to sigurno opredijeliti odlazeće garniture, ali će i na neki način biti pokazatelj narednim garniturama kakvu politiku podržavaju građani EU.

- Evropa se nalazi pred egzistencijalnim dilemama, da li će da se prikloni opštoj konfrontaciji sa Rusijom koja sigurno neće donijeti dobro, mir, stabilnost i razvoj kao što ni sankcije nisu donijele štetu Rusiji nego njima samima, tako da će građani EU imati priliku da donesu strateške odluke, a mislim da se to odnosi i na izbore u SAD - ocijenio je on.

Smatra da Srbija u ovom trenutku ima jako dobru poziciju koja je utemeljena na istini, pravu, pravdi i moralu, i da će mnogi prepoznati ono što im predsjednik Vučić bude rekao.