latinica  ћирилица
14/05/2024 |  11:51 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Centar za društveno-politička istraživanja: Tzv. Armija BiH bila vojno krilo "Muslimanske braće"

Bečki bankovni račun Agencije za pomoć trećem svijetu /TWRA/, pod vođstvom agenta "Muslimanske braće" El Fatiha Hasaniena, poslužio je kao kanal za približno 350 miliona dolara namijenjenih za muslimane u proteklom ratu u BiH, a tzv. Armija BiH u osnovi je bila vojno krilo globalne organizacije "Muslimanskog bratstva" u BiH, piše u analizi Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske /CDPI/.
Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske -
Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske

Napori Hasaniena, koji je smatran "ministrom finansija" Alije Izetbegovića, uključivali su i interakcije sa saradnicima Osame bin Ladena u svrhu prikupljanja sredstava, piše u analizi CDPI pod naslovom "Geneza Muslimanskog bratstva i radikalnog islama u BiH".

Ova strategija, koju su američki istražioci finansiranja Al kaide nazvali "bosanskohercegovački model", uključivala je maskiranje sredstava za oružje kao humanitarnu pomoć kako bi transakcije izgledale legitimno.

- Zvanična saradnja TWRA sa Izetbegovićevom vladom počela je u drugoj polovini 1992. godine sa otvaranjem filijala u Sarajevu, Budimpešti, Moskvi i Istanbulu. Ovo širenje omogućilo je ozbiljnu mrežu podrške za vladu. Pored toga, u martu 1992. godine Hasanienu je dodijeljen diplomatski pasoš i imenovan je za kulturnog atašea u ambasadi Saudijske Arabije u Beču, što mu je omogućilo da bez policijske intervencije i nadzora transportuje sredstva u Sloveniju i Hrvatsku. Ova uloga značajno je pojačala njegovu sposobnost da podrži muslimane bez logističkih ili pravnih prepreka - navedeno je u analizi.

U tekstu piše da je u oktobru 1992. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Haris Silajdžić posjetio Beč da bi obezbijedio garanciju od Erste banke za TWRA. Tako je otvoren bankovni račun kojim je Hasanien priznat kao ovlašćeni predstavnik BiH vlade. Ovaj aranžman kasnije je potvrdio i Alija Izetbegović.

- Austrijski istražioci otkrili su da je od 1992. do 1995. godine preko ovog računa prešlo približno 350 miliona dolara, upućeno od vlada islamskih zemalja i od radikalnih islamskih pokreta. Među donatorima bio je i Osama bin Laden koji je do sredine devedesetih godina živio u Sudanu. Prema obavještajnim podacima, dobio je, zajedno sa ostalim globalnim islamskim teroristima, pasoš i državljanstvo RBiH, koje mu je dodijeljeno u ambasadi BiH u Beču, o čemu su pisale austrijske dnevne novine "Österreich" . Ovo je 2001. godine opovrgavao tadašnji predsjednik Savjeta ministara Zlatko Lagumdžija - navedeno je u analizi.

Istražioci su uspostavili i vezu između  i slijepog šeika Omara Abdel Rahmana, koji je 1993. godine u SAD osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog planiranja bombaškog napada na Svjetski trgovinski centar.

U tekstu se podsjeća da je Alija Izetbegović i svog sina Bakira, kasnijeg člana Predsjedništva BiH, a danas i dalje predsjednika SDA, vodio na sastanke sa Hasaneinom, a 2014. Bakir Izetbegović je u zgradi Predsjedništva BiH dočekao delegaciju "Muslimanske braće", kada je i nastala fotografija sa njihovim poznatim pozdravom sa četiri prsta.

Јoš jedan istaknuti član SDA sa vezama prema "Muslimanskoj braći" jeste i Bisera Turković, bivši ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara.

- Petnaest dana prije imenovanja za ministra 2019. godine posjetila je džihadskog sveštenika i duhovnog vođu "Muslimanske braće" Јusufa al Karadavija, koji je takođe podržao dolazak mudžahedina tokom rata u BiH. U vrijeme rata Bisera Turković bila je ambasador BiH u Zagrebu i blisko je sarađivala sa zvaničnicima TWRA oko sponzorisanja terorizma i pranja novca - piše u tekstu.

KORIЈENI "MUSLIMANSKOG BRATSTVA" U BiH

U analizi je ukazano na korijene pokreta "Muslimansko bratstvo" na univerzitetu Al Azhar 1928. godine u Kairu, gdje su studirali i muslimanski studenti sa teritorije današnje BiH.

Počevši od 1930-ih, mladi studenti muslimani vraćaju se u svoju zemlju sa islamskih studija u Egiptu, donoseći sa sobom ideologiju "Muslimanske braće", da bi tokom Drugog svjetskog rata bili nepokolebljiva podrška pokretu ustaša i NDH, a jedan od najistaknutijih članova "Handžar divizije" i njen glavni muftija bio jedan od tih kairskih studenata Husein Đozo.

"Nakon rata, Đozo je osuđen zbog saradnje sa nacistima i komunističke vlasti Јugoslavije su ga zatvorile. Godine 1950. pomilovan je i pušten na slobodu. Kasnije je izabran za predsjednika Unije imama Bosne, a bio je čak i prevodilac Јosipu Brozu Titu tokom njegovih zvaničnih posjeta arapskim zemljama", navedeno je u tekstu.

Analiza "Geneza Muslimanskog bratstva i radikalnog islama u BiH", kao i video objavljeni su na sajtu https://cdpirs.org/.