latinica  ћирилица
14/05/2024 |  12:21 | Autor: SRNA

Ostojić: Nekažnjavanje zločina nad Srbima ukazuje na apsurd pravosuđa BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je da nekažnjavanje zločina nad Srbima širom BiH ukazuje na apsurd pravosudnih institucija BiH.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

- Izgleda da je u proteklom ratu bilo dozvoljeno ubijati samo Srbe i na početku rata pripadnike ЈNA. Nama u svakom slučaju ostaje da nastavimo borbu i nadam se da će nevino postradale žrtve i njihove porodice jednog dana dobiti satisfakciju i da će pravda stići počinioce zločina nad Srbima - rekao je Ostojić na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je istakao da će sutra u Tuzli i Bijeljini biti obilježene 32 godine od ubistva 54 vojnika ЈNA u Tuzli prilikom dogovorenog mirnog povlačenja iz kasarne.

- Postavićemo sutra i pitanje zbog čega je ova mladost mučki i zvjerski ubijena i zbog čega do danas niko nije odgovarao za taj zločin, a zna se ko su neposredni izvršioci i nalogodavci - rekao je Ostojić.

On je istakao da je 15. maj 1992. godine jedan od značajnijih datuma, koji se obilježava u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u znak sjećanja na ovaj zločin na Brčanskoj Malti u Tuzli, kao i na egzodus srpskog naroda sa područja tuzlanske regije.

- U ovom zločinu poginula su 54 vojnika, od kojih 51 na licu mjesta, a trojica poslije nekoliko dana od posljedica teškog ranjavanja, dok je 78 ranjeno. Oko 80.000 Srba je pod terorom moralo napustiti svoja vjekovna ognjišta, od kojih su se mnogi priključili Vojsci Republike Srpske, a u nastavku odbrane srpskog naroda još oko 1.300 je poginulo - rekao je Ostojić.

On je pozvao građane da sutra u Bijeljini i Tuzli prisustvuju programu obilježavanja sjećanja na stradanje vojnika ЈNA u Tuzli 1992. godine, na početku rata u BiH.

Ostojić je naveo da je dolazak autobusa iz Bijeljine u Tuzlu predviđen oko 10.00 časova, gdje je planirana planirana mirna šetnja, vjerski obred i polaganje bijelih ruža i paljenje svijeća, a potom slijedi povratak u Bijeljinu i nastavak programa obilježavanja na gradskom groblju Pučile, u 12.30 časova.

Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić rekao je da autobusi ispred Saborne crkve u Bijeljini kreću prema Tuzli u 8.30 časova, a one koje ne budu mogli da idu pozvao je da se pridruže parastosu na gradskom groblju u Pučilama.

- Ovaj događaj moramo da ispratimo i očuvamo kulturu sjećanja na ove žrtve i karakter rata, a stradanje nedužnih vojnika pokazuje da je ovaj rat bio nametnut - rekao je Ostojić, koji je i član Zavičajnog udruženja Tuzlaka.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu i tom prilikom ubijena su 54 pripadniika ЈNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.