latinica  ћирилица
14/05/2024 |  12:48 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Naučna konferencija: Zapadni falsifikat i problem genocida - rizik za narušavanje mira

Učesnici međunarodne naučne konferencije "Tradicija, krivično i međunarodno krivično pravo" održane u Vrnjačkoj Banji u vrijeme obilježavanja 79. godišnjice pobede naroda Evrope nad Hitlerovim nacizmom i uoči 125. godišnjice Prve Haške mirovne konferencije (1899. godine), koja je postavila temelje za rješavanje međunarodnih sporova mirnim putem, smatraju da je neophodno da se istakne da napori Zapada koji su usmjereni ka donošenju i prihvatanju rezolucije Generalne skupštine UN o osuđivanju ratnih zločina kao genocid iz 1995. godine u Srebrenici, predstavljaju realnu prijetnju za narušavanje mira u Evropi.
Naučna konferencija - Foto: RTRS
Naučna konferencijaFoto: RTRS

- Ukazujemo da ti napori predstavljaju jednu prljavu političku igru, koja se koristi za slabljenje Srbije, ali i svake druge zemlje koja baštini tradicionalne duhovno-moralne vrijednosti - saopšteno je iz Srpskog udruženja za međunarodno krivično pravo.

Ističu da jednostrano istraživanje realne ratne tragedije u Srebrenici 1995. godine, dopunjavano antisrpskom retorikom i zloupotrebom Međunarodnog tribunala za bivšu Јugoslaviju u Hagu, do danas nije rezultiralo pravičnom ocjenom dešavanja u BiH iz tog vremena.

- Ratni zločini ne spadaju uvijek u kategoriju krivičnog djela genocida. Nema vjerodostojnosti u procjeni broja žrtava tragedije, nekada se navodi pet, a nekada osam hiljada žrtava za cijeli region, uključujući i nestale osobe, kao i prinudno raseljene u druge regione i države. U odnosu na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i niz drugih osuđenih lica tragedije u Srebrenici, došlo je do objektivne imputacije, što je nedopustivo i protivriječi opšteprihvaćenim ljudskim pravima i slobodama - istakli su.

Navode da pokušaj Zapada, da kroz mehanizam donošenja rezolucije Generalne skupštine UN 2024. godine, označi Srbe kao "genocidan narod" direktno podriva ionako krhki mir u BiH i uništava smisao i praksu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Naveli su da takvo djelovanje istovremeno doprinosi povećanju rizika za mir i stabilnost u Evropi.

- U potpunosti podržavamo stavove Srbije, Republike Srpske i Rusije u ocjeni opasnosti od jednostranog tumačenja tragedije u Srebrenici. Nužno je ukazati da inicijatori donošenja rezolucije o Srebrenici u UN preuzimaju odgovornost za narušavanja mira na prostoru bivše Јugoslavije i krah Dejtonskog mehanizma za regulisanje situacije u BiH, označavajući ratne zločine u Srebrenici 1995. godine kao genocid - zaključili su u saopštenju.