latinica  ћирилица
14/05/2024 |  13:38 ⇒ 13:42 | Autor: TANЈUG

Stano: Priština prekršila aranžmane za zvanične posjete i ignorisala značaj SPC

Portparol Evropske komisije Peter Stano kritikovao je danas odluku Prištine da spriječi ulazak patrijarha Porfirija i sedam episkopa SPC na teritoriju Kosova i Metohije, navodeći da je vlada u Prištini takvim potezom prekrišila aranžmane za zvanične posjete iz 2014. godine i ignorisala značaj koji SPC ima za građane na KiM.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Stano je na brifingu za novinare u Briselu naglasio da je to protiv "osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva".

On je, na pitanje Tanjuga kako komentariše to što je Priština spriječila patrijarha Porifija i sedam episkopa da uđu na KiM, naglasio da je posjeta najavljena u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu i da je trebalo da bude dozvoljena.

- Trebalo je da bude dozvoljeno da se (posjeta) nastavi. Odbijanjem ulaska njemu, prištinska vlada ne samo da je prekršila aranžmane za zvanične posjete iz 2014. godine, već je i očigledno ignorisala značaj koji Srpska pravoslavna crkva i dalje ima za dijelove građana Kosova, a ovo je protiv osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva - rekao je Stano.

On je ponovio poziv Evropske unije na "punu i bezuslovnu implementaciju svih sporazuma i obaveza iz dijaloga, uključujući o zvaničnim posjetama".

Na pitanje da li će posjeta patrijarha Porfirija biti jedna od tema sutrašnjeg sastanka na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, Stano je rekao da je taj sastanak fokusiran na "veoma specijalnu agendu", ali da, kako pretpostavlja, EU nikada ne propušta priliku da prenese "svoje poruke, očekivanja ili nezadovoljstvo akcijama, koracima i odlukama pojedinačnih strana u svakoj prilici kada se susrećemo".

On je, ipak, podvukao da je mnogo toga na sutrašnjem dnevnom redu u pokušaju da se, kao i tokom prethodnih sastanaka, riješi pitanje uticaja odluke o dinaru takozvane Centralne banke Kosova.

Vlasti u Prištini, po direktnoj naredbi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zabranile su juče patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na KiM kako bi danas prisustvovali početku zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji i bili sa stradalnim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, saopštio je ranije direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.