latinica  ћирилица
14/05/2024 |  14:12 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Јahorina ekonomski forum: Prostor zapadnog Balkana - tržište budućnosti (FOTO/VIDEO)

Prostor zapadnog Balkana predstavlja tržište budućnosti, rekao je predsjednik Јahorina ekonomskog foruma Goran Račić, tokom ceremonije otvaranja ovog foruma.
Ekonomski forum Јahorina - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ekonomski forum ЈahorinaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Istakao je da ova manifestacija predstavlja jedan od najznačajnijih regionalnih događaja.

- Tema je "Zapadni Balkan i dugoročni pravci razvoja" sa preko 600 učesnika. O tome se intezivno govori zadnjih 10 godina. Danas sve zemlje zapadnog Balkana imaju sporazum o pridruživanju sa EU - kaže Račić.

Podsjeća da su sredstva iz EU namjenjenja za plan rasta.

- Bez obzira što sve zemlje zapadnog Balkana imaju potpisane mnoge sporazume, na terenu nije baš tako, jer velike sile ulaze u sfere uticaje svih zemalja. Imamo potrebu da integrišemo tržište od 18 miliona ljudi. Svi preduslovi su da ovaj prostor bude tržište budućnosti - naveo je Račić.

Republika Srpska je otvorena prema regionu i saradnji i imamo perspektivu, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik tokom ceremonije otvaranja Јahorina ekonomskog foruma.

- Pokazuje da smo bili u pravu kada smo počinjali prije sedam godina pričati ovu priču na Јahorini. Ako ništa, da barem sebe natjeramo da sljedeće godine budemo malo bolji - naveo je Dodik.

Istakao je da je odluka Srpske da poveća najnižu platu učinila da se poveća rast domaćeg proizvoda.

- I možemo sa sigurnošću reći da ćemo godinu završiti sa rastom od 19 milijardi KM - jasan je Dodik.

Ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da ovaj forum predstavlja brend Srpske.

- Ponosni smo što se Јahorini već sedmu godinu zaredom održava ovakav događaj. Tu je cijeli region, političke, ali i privredne elite. Želimo da pokažemo da je Srpska u međunarodim vodama prepoznata kao neko ko želi privući strane investicije na ove prostore - istakao je Košarac.

Naveo je da Srpska potencira na regionalnoj saradnji.

- I u tome čemu prednjači i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Konkretne efekte od svega toga imaće ne samo pojedinci i firme, već čitava Srpska ali i FBiH iz koje stižu stačno opstrukcije, ali to im neće donijeti ništa dobro - naveo je Košarac.