latinica  ћирилица
14/05/2024 |  14:50 ⇒ 17:05 | Autor: SRNA

Kojić: Šmitov dopis UN - najnoviji atak na istinu

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da je dopis koji je Kristijan Šmit uputio Savjetu bezbjednosti UN najnoviji atak na istinu s ciljem razaranja Dejtonskog sporazuma i stvaranja unitarne BiH.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Šmit bezočno laže kada priča o tome kako je Republika Srpska, odnosno njeno rukovodstvo izvor problema u BiH, štiteći na taj način političko Sarajevo i sve sarajevske radikalne islamiste koji pozivaju otvoreno na rat i ratne sukobe - rekao je Kojić Srni.

On je naveo da je paraliza države o kojoj govori Šmit nastupila onog trenutka kada se počeo ponašati kao neki autoritet i neki visoki predstavnik, a da to zapravo nije, jer nije izabran kako bi trebalo.

Kojić je ukazao da Šmit kao takav nema pravo da nameće zakone, niti donosi odluke, te da je najveći kamen spoticanja u dogovoru između naroda u BiH.

- Kada govori o nazadovanju demokratije poručujem mu da prvo nauči šta je demokratija, pa da onda priča o tome, jer nije demokratija da nam zabrane da govorimo naučno dokazane činjenice koje su cjelom svijetu prezentovali najveći autoriteti o Holokaustu, a to je da se u Srebrenici nije desio genocid nad muslimanima o kojima Šmit govori da su danas ugroženi - naglasio je Kojić.

On je upitao kako onda i zašto ne pomene incident kada su đaci osnovne škole skrnavili pravoslavno groblje, kao i njegove pozive da se predstavnici udruženja srpskih žrtava sankcionišu jer govore samo istinu.

- On izbjegava te činjenice jer mu smetaju Srbi i Republika Srpska koja nije i nikada ga neće priznati za visokog predstavnika dok ne bude izabran u proceduri koja mora biti ispoštovana i dok ne bude radio shodno ovlaštenjima visokog predstavnika - rekao je Kojić.

On je naveo da Šmit "nije ništa drugo nego potparol sarajevske mahale i zapadnih ambasada".

- Sramno je što je to sebi dozvolio u tim godinama i trebao bi da pokaže malo više poštovanja prema svima, ali i prema sebi - zaključio je Kojić.