latinica  ћирилица
14/05/2024 |  17:55 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Optuženi za zločine kod Zvornika negirali krivicu

Vinko Radović i Petko Panić izjasnili su se da nisu krivi za zločine na području Zvornika u proljeće 1992., dok je Sud Bih po služenoj dužnosti konstatovao da krivicu poriče i optuženi Dragomir Vasić.
Dragomir Vasić - Foto: RTRS
Dragomir VasićFoto: RTRS

Radović i Panić su se izjasnili da su razumjeli optužnicu.

S druge strane, Vasić je istakao da se ne može izjasniti o krivici jer ne razumije optužnicu.

- Konsultovao sam se sa advokatima i međunarodnim ekspertima za krivično pravo, i oni su zaključili da pravno ne postoji uloga koja mu se u optužnici stavlja na teret. Ne postoji uloga i status koji je meni dodijeljen, a to je predvodnik izbjeglih Srba iz sela Brnica - rekao je Vasić, te istakao da se ne može izjasniti.

Sud BiH je potom po službenoj dužnosti konstatovao da krivicu poriče i Vasić.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Spasojevića /58/, Vinka Radovića /64/, Dragomira Vasića /59/ i Petka Panića /71/ zbog sumnje da su na području Zvornika navodno počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Oni su optuženi da su kao pripadnici civilnih, vojnih i policijskih vlasti učestvovali u prisilnom preseljenju civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika, kao i za nečovječno postupanje, nezakonito zatvaranje, te ubistvo nekoliko civila.

Prema navodima optužnice, Panić se tereti za nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu, kao i za učestvovanje u razdvajanju civila od njihovih članova porodica.