latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:20 ⇒ 15/05/2024 | 07:54 | Autor: RTRS

Tuzlanska kolona - nekažnjeni zločin; 32 godine od početka egzodusa Srba (VIDEO)

Mirnom šetnjom i paljenjem svijeća na Brčanskoj malti u Tuzli i parastosom na spomen obilježju na groblju Pučile u Bijeljini, sutra će biti obilježena 32. godišnjica stradanja pripadnika ЈNA. U napadu muslimanskih paravojnih formacija na kolonu ЈNA, tokom povlačenja iz tuzlanske kasarne, ubijena su 54 vojnika, 78 ih je teško ranjeno. Za zločin niko nije odgovarao.
Tuzlanska kolona - Foto: Screenshot/YouTube
Tuzlanska kolonaFoto: Screenshot/YouTube

Pripadnici tzv. Patriotske lige i Zelenih beretki mučki su napali kolonu ЈNA koja se, na osnovu ranije postignutog dogovora, mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna".

Preživjeli učesnici Tuzlanske kolone i porodice ubijenih i ranjenih vojnika, ne mire se s činjenicom da za ovaj zločin niko nije kažnjen.

- Ima mnogo dokaza gdje se vidi i po dokumentama i po izjavama tadašnjih vlasti Tuzle da je to pripremljeno unaprijed. Možda čak mjesec dana ranije se pripremilo, razvlačili su vojsku ЈNA samo da bi to dobro organizovali i napravili ovakav zločin - kazao je Milenko Mićanović, sin poginulog borca.

Za napad na Tuzlansku kolonu suđeno je Iliji Јurišiću, starješini Sektora javne bezbednosti Tuzla, optuženom da je izdao naredbu za otvaranje vatre na vojnu kolonu.

Osuđen je na 12 godina zatvora, a potom pred Apelacionim sudom u Beogradu oslobođen optužbe.

Tužilaštvo BiH prekinulo je istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju "Tuzlanska kolona".

Republika Srpska istrajaće u dokazivanju istine o stradanju Srba u minulom ratu u BiH.

- Živimo u apsurdu gdje se samo sudi Srbima i srpskom narodu, gdje žele da nas proglase čak i genocidnim. A što se tiče onih koji su počinili zločin nad Srbima, niko ne odgovara - rekao je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Srpske.

Nebojša Vidaković, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Srpske, naglašava trajnu obavezu za traženjem istine i pravde, kako navodi, sve dok ne budu procesuirani svi koji su počinili zločine.

Napadom na Tuzlansku kolonu počeo je egzodus srpskog naroda iz tuzlanske regije.

S tog područja raseljeno je oko 80.000 Srba, dok ih je danas u Tuzlanskom kantonu, svega 1,6 odsto.