latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:44 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Koliko je građana primilo vakcinu Astra Zeneka i postoji li razlog za zabrinutost? (VIDEO)

Astra Zeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19, nekoliko mjeseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove rijetke i opasne nuspojave. One su povezane sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji.
Vakcina - Foto: RTRS
VakcinaFoto: RTRS

U toku pandemije, u Srpskoj je, sa dvije doze ove vakcine vakcinisano 18.315 osoba.

Prema podacima nadležnih institucija, do sada nije zabilježena nijedna prijava neželjenih reakcija.

Pedeset i jedna osoba tužila je Britansku farmaceutsku kompaniju nakon ozbiljnih zdravstvenih posljedica nakon vakcinisanja sa dvije doze Astra Zeneke.

Konsultant Unicefa za vakcine i imunizaciju dr Dragoslav Popović rekao je za našu televiziju da je ovu vakcinu primio mali broj ljudi. Svi su bili pod nadzorom i za sada kaže, nije bilo neželjenih reakcija.

- Ono što je primijećeno kod ove vakcine je to da na nekih 100.000 vakcinisanih postoji rizik od pojave dva do tri slučaja tromboze. Ti slučajevi su praćeni kao i ostali - rekao je Popović.

A jedna od neželjenih reakcija koja se dovodi u vezu sa vakcinom Astra Zeneka jesu problemi kod rada srca, kaže kardiolog iz Srbije Snežana Bašić.

Bašićeva tvrdi da ova vakcina u sebi ima štetne materije koje mogu uticati na kardiološke funkcije organizma iako ovo zvanično još uvijek nije dokazano.

- Može izazvati šlogove i infarkt srca. Međutim nije to nešto što se trenutno može desiti već što će se dešavati u narednih deset godina nakon vakcinacije - pojasnila je Bašićeva.

Nakon ozbiljne polemike i tužbi, vakcina Astra Zeneka se više ne koristi u Evropskoj uniji.

Profesor molekularne medicine u Njujorku Lorens Јang kaže da u pojedinim zemljama sigurno imaju zalihe i postoji strah da će se u siromašnim zemljama i dalje nastaviti koristiti.

- Postoje neželjeni efekti za sve lijekove, kao i za sve vakcine. Problem je što je ovo veoma, veoma značajan neželjeni efekat kod nekoliko ljudi. Oni će se povući koliko god mogu - naglasio je Јang.

Institut za javno zdravstvo Srpske ne raspolaže više sa vakcinom proizvođača Astra Zeneke.

Ukupno za vrijeme pandemije nabavljeno je više od 400.000 doza ove vakcine.

Do sada prema podacima Instituta, u Srpskoj nije prijavljena nijedna neželjena reakcija.