latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:46 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Promocija knjige "Zaštitni puk glavnog štaba Vojske Republike Srpske "1992-1995" (VIDEO)

U Banjaluci je održana promocija knjige "Zaštitni puk glavnog štaba Vojske Republike Srpske "1992-1995", profesora doktora Gorana Latinovića.
Promocija knjige "Zaštitni puk glavnog štaba Vojske Republike Srpske "1992-1995" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Zaštitni puk glavnog štaba Vojske Republike Srpske "1992-1995"Foto: RTRS

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Udruženje 65. zaštitni motorizovani puk organizovali su predstavljanje knjige u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Stvaranje Republike Srpske zaslužuje mnogo bolju i obimniju naučnu obradu nego što je ona bila do sada, zaključuju učesnici ratnih zbivanja tokom Odbrambeno otadžbinskog rata.

Predsjednik Udruženja 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS Zoran Benak istakao je da je više od dvije godine rađeno istraživanje i prikupljana građa za knjigu.

Benak je rekao da je važno prenijeti riječi i djela o borbi za Srpsku na mlade generacije.

Broj ozbiljnih naučnih djela o tom herojskom dobu srpske istorije, zasnovanih na izvorima prvog reda i napisanih u skladu sa metodologijom savremene istorije je mali, a malo je sačuvanih istorijskih izvora.

Latinovića je istakao da je riječ o naučnoj obradi herojskog doba srpske istorije i naglasio da je Vojska Srpske ispunila svoju misiju i zaštitila srpski narod da mu se ne ponovi genocid.

Latinović je rekao da je bilo teško sakupljati arhivsku građu i pisati naučnu monografiju o 65. zaštitnom motorizovanom puku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, slavnoj jedinici koja je osvjetlala obraz cijeloj vojsci i potomcima.

- Bez Vojske i Policije ne bi bilo ni Republike Srpske. Oni su bili jedina brana da se ne ponovi genocid koji se desio Srbima tokom Drugog svjetskog rata i moramo biti svjesni činjenice da kultura sjećanja ne predaje naše žrtve zaboravu i tako gradimo i snažimo Srpsku kao jedini garant opstanka srpskog naroda - naveo je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da je u proteklih

Poruka je da ova knjiga bude doprinos čuvanju uspomene na jednu od najboljih jedinica Vojske Republike Srpske i podstrek daljem izučavanju tog herojskog doba srpske istorije.