latinica  ћирилица
14/05/2024 |  22:06 ⇒ 15/05/2024 | 07:27 | Autor: TANЈUG

Pitanje članstva samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope nije na dnevnom redu

Dnevni red Komiteta ministara Savjeta Evrope, koji će zasjedati 16. i 17. maja u Strazburu je usvojen i na njemu se nije našlo pitanje članstva samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope, saznaje Tanjug.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Kako je rečeno, dnevni red je sklon promjenama i može se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Biljana Pantić Pilja rekla je juče da misli da je nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa njegovim kolegom Emanuelom Makronom došlo do određenih promjena u stavovima pojedinih zemalja, prije svega Italije i Francuske, i izrazila nadu da se o prijemu samoproglašenog Kosova neće uopšte raspravljati na predstojećem Komitetu ministara.

PS SE je 16. aprila usvojila preporuku za prijem samoproglašenog Kosova na osnovu izvještaja Glavne izvjestiteteljke za prijem Dore Bakojani.

Bakojani je preporučila članstvo samoproglašenog Kosova, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Duga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rješavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gdje žive uglavnom Srbi, Priština nije ispunila.