latinica  ћирилица
15/05/2024 |  08:01 ⇒ 08:10 | Autor: Radio Sarajevo

Putin: Rusija i Kina zalažu se za vladavinu međunarodnog prava

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu agenciji Sinhua rekao je da je partnerstvo Kine i Rusije na nivou bez presedana, te da obje zemlje odbacuju pokušaje Zapada da nametne svoj lažni i licemjerni poredak, zasnovan na izmišljenim, mitskim pravilima.
Vladimir Putin i Si Điping (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin i Si Điping (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Putin je dao intervju uoči predstojeće posjete Kini 16. i 17. maja. Ruski lider je napomenuo da je Kina prva zemlja koju će posjetiti nakon inauguracije.

- Upravo je nivo strateškog partnerstva između naših zemalja, koji je bez presedana, odredio da odaberem Kinu kao prvu državu koju ću posjetiti nakon zvaničnog stupanja na dužnost predsjednika Rusije - istakao je Putin,

On je dodao da se podudaraju stavovi Moskve i Pekinga o ključnim pitanjima sa međunarodne agende, te da prilikom sastanaka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom razmjenjuje mišljenja o aktuelnim pitanjima.

Rusija i Kina, naglasio je Putin, zalažu se za vladavinu međunarodnog prava i sveobuhvatnu bezbjednost uz centralnu ulogu UN.

Savremene rusko-kineske veze nezavisne su od ideologije i političke konjukture – dvije zemlje su vijekovima neraskidivo povezane tijesnim kulturnim i ljudskim vezama.

Pouzdanost garancija

Govoreći o Ukrajini, predsjednik je objasnio da je glavni problem pregovora o Ukrajini – pouzdanost garancija, obzirom da Zapad preferira svjetski poredak koji nije zasnovan na međunarodnom pravu, već na sopstvenim pravilima.

- Želimo sveobuhvatno, održivo i pravedno regulisanje sukoba u Ukrajini mirnim putem. Otvoreni smo za dijalog s Kijevom, ali to moraju da budu pregovori koji uzimaju u obzir interese svih zemalja uključenih u sukob, uključujući i naše interese - rekao je on.

S tim u vezi, ruski lider je napomenuo da Ukrajina i njeni zapadni pokrovitelji nisu spremni na ravnopravan, pošten i otvoren dijalog. S druge strane, ruski lider je pozitivno ocijenio kineski pristup regulisanju ukrajinske krize.

Zapad pokušava da "kazni" Rusiju

Putin je primjetio i da Zapad uporno pokušava da "kazni" Rusiju, da je izoluju i oslabe, nezakonito prisvoje njene aktive. Takođe zatvara oči na terorističke napade koje Kijev izvodi na teritoriji Rusije.

Međutim, svi zacrtani strateški planovi biće realizovani – Rusi imaju volju za to, potrebne resurse i kapacitet, istakao je predsjednik.

Pored toga, naveo je da Moskva postavlja sebi cilj da postane jedna od četiri najveće ekonomije na zemlji.

- Za nas je od primarnog značaja kvalitet, efikasnost razvoja svih oblasti i povećanje blagostanja naših građana - dodao je Putin.

Takođe je napomenuo da se zemlje takozvane "zlatne milijarde" vjerovatno ne slažu sa tim da je Zemlja zajednički dom cijelog čovječanstva, a da svi njeni stanovnici imaju jednaka prava. Zapadne elite, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, odbijaju da poštuju civilizacijsku raznolikost i pokušavaju da diktiraju drugim zemljama, ali za Rusiju to nije prihvatljivo.

Udvostručena trgovina

Rezultati Rusije i Kine u svjetlu ekonomskog haosa na Zapadu potvrđuju da je izabrani suvereni kurs ispravan, ocijenio je Putin.

Po njegovim riječima, Moskva i Peking svjesno idu u pravcu uzajamno korisnih ekonomskih veza. Ruski lider je podsjetio da obim trgovine Moskve i Pekinga trenutno iznosi oko 20 biliona rubalja ili skoro 1,6 biliona juana.

- Kina je već 13 godina naš glavni poslovni partner, a Rusija se 2023. godine popela na četvrto mjesto na listi komercijalnih partnera Kine - naglasio je on.

Rusija i Kina su u proteklih pet godina udvostručile trgovinski promet sa 111 na 227,8 milijardi dolara, a više od 90 odsto obračuna između kompanija je u nacionalnim valutama, kazao je Putin.

On je poručio da će Moskva i Peking težiti potpunijoj saradnji u industriji, svemiru, mirnoj nuklearnoj industriji i drugim investicionim oblastima.