latinica  ћирилица
15/05/2024 |  08:58 ⇒ 09:33 | Autor: SRNA

Višković: Neprihvatljive mjere koje bi ukinule nadležnosti Srpske (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Banjaluci da ne može prihvatiti mjere kojima bi bile ukinute nadležnosti Srpske u pregovorima na putu BiH ka EU.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Dok sam premijer Srpske ne mogu prihvatiti ove tri mjere - ukidanje entitetskog veta, uvođenje kol-centra na nivou BiH i popunu Ustavnog suda BiH, umjesto našeg prijedloga da strance zamijene domaće sudije. Ovim Srpska ne ruši evropski put BiH, nego, nažalost, ovakvi zahtjevi su iživljavanje nad Republikom - rekao je Višković.

Premijer Srpske je ocijenio da sve što se radi posljednjih nekoliko godina na evropskom putu ima određenu dozu neiskrenosti.

- Pokušava se posredstvom ekonomskih mjera proturiti nešto što sa evropskim putem nema veze, nego je najvećim dijelom politika - rekao je Višković.

On je istakao da je za BiH bilo 113 mjera Evropske komisije koje su se odnosile na Plan rasta.

- Najviše zahvaljujući Republici Srpskoj samo su tri mjere ostale neusaglašene. Na svim sastancima je bilo ohrabrenje da bude postignut neki konsenzus da usaglašenost bude viša od 95 odsto, što smo i uspjeli - rekao je Višković.

Višković je precizirao da nije usaglašeno da postoji jedan centar za sve usluge na nivou BiH, jer to nije u skladu sa Ustavom.

- To znači da neko ko treba pomoć vatrogasaca ili policije treba zvati Sarajevo. Zar nije logičan naš prijedlog da budu dva kol-centra, jedan u Srpskoj, drugi u Federaciji BiH - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, druga neusaglašena mjera odnosi se na popunu Ustavnog suda BiH i da odluke tog suda budu obavezujuće na prostoru BiH.

- Postavio sam pitanje šta ćemo sa odlukama koje se ne poštuju u cijeloj BiH. Da li znate da ima više nesprovedenih odluka Ustavnog suda u FBiH nego u Srpskoj. Naš prijedlog je bio da bude donesen zakona o Ustavnom sudu i da budu izabrane domaće sudije koje će odlučivati konsenzusom - rekao je Višković.

Premijer Srpske naveo je da je treća neusaglašena mjera - ukidanje entitetskog veta.

- Za početak su rekli da to bude u nekim službama koje se bave državnom pomoći. U ovom slučaju, valjda, nema niko naivan u Srpskoj koji bi potpisao ovakvu mjeru, jer bi u suštini značilo ukidanje Srpske. Po cijenu evropskih miliona ili milijardi, za koje mislim da ih nemaju, ne mogu prihvatiti odluke kojima se na perfidan i politički način žele ukinuti nadležnosti Srpske - kategoričan je Višković.

Podsjetio je da je u procesu pregovora sa EU bilo uvjeravanja da, ukoliko bude usaglašeno 95 odsto mjera, u tom omjeru biće i dobijeno novca, od predviđene milijarde evra.

- Zato sam rekao usaglasili smo većinu, pa nam dajte toliko novca. Onda su nas obavijestili da ispod ove tri neusaglašene mjere ne mogu ići i da je to crvena linija i uslov je za Plan rasta i pomoć EU BiH. Zato sam rekao ako je to uslov, nema potrebe za daljim razgovorima - zaključio je Višković.