latinica  ћирилица
15/05/2024 |  09:37 ⇒ 09:39 | Autor: RTRS

Donacije od 75.000 evra za projekte u Dvoru

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško sa sjedištem u Zagrebu donio je odluku o dodjeli 75.000 evra podrške za 22 projekta na području opštine Dvor, gdje je planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Јavni poziv je trajao od 27. marta do 26. aprila, a zaprimljeno je 26 prijava, saopšteno je iz ovog fonda.

Među korisnicima finansijske podrške su Rehabilitacioni centar za stres i traumu, Turistička zajednica Banovina, Župa Svete Katarine Divuša, Fudbalski klub "Prva partizanska gimnazija" Rujevac, Lovačko udruženje "Јelen" Divuša, Dobrovoljno vatrogasno društvo Dvor, Osnovna škola Dvor, Sportsko ribolovno udruženje "Sedra" Dvor, Pčelarsko udruženje "Kesten" Dvor te Udruženje maratonaca Sisačko-moslavačke županije.

Vrijednost donacije je od 1.000 do 9.000 evra.

Fond je u proteklom periodu dodjeljivao donacije pčelarima i ribarima u lokalnoj zajednici gdje je planirana izgradnja skladišta radioaktivnog otpada, a u pripremi je još jedan javni poziv kojim će biti obuhvaćena porodična poljoprivredna gazdinstva.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.