latinica  ћирилица
15/05/2024 |  11:13 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici (FOTO/VIDEO)

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti.
Dodik i Sijarto - Foto: Screenshot
Dodik i SijartoFoto: Screenshot

Sijarto je istakao da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za trageidju u Srebrenici.

- BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da s ezapočne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiHdaju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama - rekao je Sijarto.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

- Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH - poručio je Sijarto. 

Sijarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje.

- Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Mađarska namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi - rekao je Sijarto.