latinica  ћирилица
15/05/2024 |  11:46 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

Kineska Eksim banka spremna da finansira najveće infrastrukturne projekte u Srpskoj

Delegacija "Autoputeva Republike Srpske" boravi u Kini radi razgovora o načinu finansiranja projekata u oblasti putne infrastrukture, čija je realizacija, nakon sprovodenih međunarodnih postupaka javnih nabavki, povjerena eminentnim kineskim građevinskim kompanijama, a ugovorena je i realizacija dva projekta sa kineskim kompanijama.
Delegacija Srpske u Kini - Foto: Ustupljena fotografija
Delegacija Srpske u KiniFoto: Ustupljena fotografija

Vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Nedeljko Ćorić rekao je da je riječ o izgradnji dionica auto-puta na pravcu od Bijeljine do Brčkog i od Vukosavlja do Brčkog, koje su sastavni dio budućeg auto-puta Beograd-Banjaluka, saopšteno je iz "Autoputeva Republike Srpske".

Delegacija, koju predvodi Ćorić i pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Bojana Vasiljević Poljašević, je obavila i sastanak sa zvaničnicima kineske Eksim banke, na kojem su dobijena uvjeravanja da je Kina zainteresovana za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i na Balkanu.

- Ova banka a je izrazila spremnost da finansira naše projekte, u okviru inicijative "Pojas i put". To nam daje dodatne garancije da će ugovoreni projekti biti realizovani na obostrano zadovoljstvo - naveo je Ćorić.

Boravak u Kini, delegacija "Autoputeva Republike Srpske" iskoristila je i za radni sastanak sa predstavnicima Kineska inženjerska kompanija za inostranstvo, kojoj je poslije sprovedenog postupka javne nabavke povjerena realizacija projekta izgradnje dionice auto-puta Bijeljina-Brčko.