latinica  ћирилица
15/05/2024 |  12:03 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Računamo da će Vlada Srbije nastaviti da razvija rusko-srpsko strateško partnerstvo

Rusija računa na to da će nova Vlada Srbije nastaviti s politikom koja podrazumijeva dalji razvoj bilateralnih veza u okviru rusko-srpskog strateškog partnerstva. Moskva je spremna za to, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na današnjem brifingu.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Na pitanje kako Rusija komentariše sastav nove Vlade Srbije u kojoj su dva političara – Aleksandar Vulin i Nenad Popović na američkoj "crnoj listi", ona je istakla da je to isključivo unutrašnja stvar Srbije.

- Uvijek smo isticali da je formiranje vlade unutrašnja stvar države i da tome treba da daje ocjene narod određene zemlje. Sastav Vlade Srbije, koji je utvrđen 24. maja, je rezultat glasanja njenih građana u decembru prošle godine. Nema sumnje da su ta kadrovska rješenja donošena na osnovu profesionalnog iskustva i poslovnih kvaliteta svakog kandidata. Računamo na to da će nova Vlada Srbije nastaviti da realizuje kurs koji podrazumijeva dalji razvoj bilateralnih veza u okviru rusko-srpskog strateškog partnerstva i jačanje saradnje na više planova na dobrobit naših naroda - poručila je Zaharova.

Ona je poručila da je Rusija, naravno, spremna za to.

- Rusija je za to spremna. Znam da, možda, nisam morala to da napominjem, ali sam za svaki slučaj, ipak, rekla. Za slučaj da neko, možda, sumnja. Ne sumnjajte, tjerajte sumnju od sebe - poručila je Zaharova.

Nepridruživanje antiruskim sankcijama

Što se tiče nepridruživanja Beograda antiruskim sankcijama, ona je podsjetila da je to politika koju je potvrdio Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije još u februaru 2022. godine.

- Mi to razumijemo i očigledno je da se ta odluka zasniva na nacionalnim interesima zemlje, na mišljenju njenih građana i sopstvenom istorijskom iskustvu. Željela bih da istaknem da je srpsko rukovodstvo, prilikom donošenja tih odluka o nepridruživanju sankcijama, suvereno. Јoš bih željela da naglasim ono o čemu uvijek govorimo – te sankcije su nelegitimne i nezakonite, stoga nepridruživanje njima nije samo pitanje naših strateških uzajamnih odnosa sa Srbijom, nego i neučešće same Srbije u nezakonitim avanturama Zapada -  poručila je ona.

Upitana šta je Ukrajina htjela da postigne nedavnom posjetom Јelene Zelenske i Dmitrija Kulebe Beogradu, s obzirom na to da je svima poznato da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, Zaharova je rekla da to pitanje treba uputiti kijevskom režimu.

Istovremeno je konstatovala da zločini kijevskog režima protiv naroda Donbasa veoma podsjećaju na zločinačku politiku kosovskih bandita protiv Srba.

- Zar nije tako? Navešću vam činjenice. Trgovina organima – Srbi su prvi na evropskom kontinentu saznali šta to znači, ne iz filmova, nego iz masovnih grobnica, a onda je sve to potvrđeno u dokumentima Haškog tribunala, samo nažalost niko za to nije odgovarao. Ali u memoarima Karle del Ponte govori se o tome. A šta je sa rušenjima hramova i crkava na Kosovu pod neposrednim rukovodstvom takozvanih kosovskih vođa? To je slično onome što se danas dešava u Ukrajini kada je riječ o pravoslavnim hramovima i progonima pravoslavnih hrišćana koji nisu htjeli da se odreknu kanonske pravoslavne crkve. Pogledajte samo koliko je to slično -  naglasila je ona.

Takođe je podsjetila na progon javnih ličnosti u Ukrajini koji govore o svemu gore navedenom, ubistva novinara, spiskove kijevskog režima sa novinarima koji treba da budu likvidirani.

- Sjetite se koliko je novinara poginulo i tokom NATO bombardovanja Srbije i tokom ovih događaja. Novinari su se našli na nišanu kijevskog režima. I to treba pamtiti - kazala je Zaharova i dodala:

- Znate, nijednom nisam čula od sadašnjih kijevskih vlasti – ni od Zelenskog, ni od njegovog prethodnika Porošenka nijednu riječ osude čak ni na godišnjice NATO bombardovanja Srbije, nijednom nije bilo riječi osude. I to treba zapamtiti - poručila je Zaharova.