latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:37 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Đurđevdanski festival - jedan od najvećih izvođačko – autorskih festivala u Evropi (FOTO/VIDEO)

Dvadeset troje mališana iz Kine, Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, odnosno iz 16 gradova Evrope i Azije stiglo je u Banjaluku na jubilarni, 30. Đurđevdanski festival dječije pjesme.
Đurđevdanski festival - Foto: RTRS
Đurđevdanski festivalFoto: RTRS

Djecu, roditelje, kompozitore, aranžere, tekstopisce i prisutne predstavnike medija ispred organizatora, Radio-televizije Republike Srpske i ispred organizacionog tima Đurđevdanskog festivala pozdravila je generalna direktorka, Dijana Milanković i urednik Festivala, Dejan Dejanović.

Na konferenciji za medije u RTV domu RTRS-a Dijana Milanković učesnicima je poželjela da se prije svega dobro provedu, i da im ova tri dana uoči i na samom festivalu ostanu u uspomeni, kao jedno od najljepših doživljaja iz djetinjstva.

- Đurđevdanski festival je jedan od najvećih izvođačko – autorskih festivala u Evropi. Sva djeca koja nastupaju na ovogodišnjem festivalu, samim tim što su izabrana između mnoštva pristiglih prijava, već su pobjednici. I ne trebate da se opterećujete nagradama ili da imate tremu. Trebate da uživate u svim iskustvima - rekla je Milankovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Generalna direktorka je istakla da Đurđevdanski festival već 30 godina omogućuje i daje prostor talentovanoj djeci da u vrhunskim produkcijskim i tehničkim uslovima pokažu sav raskoš svog talenta i svojih vještina.

- Značaj festivala je što promoviše djecu i zdrave vrijednosti bez kojih ni jedno društvo ne može da bude zdravo. Mi živimo pod udarom raznih medija i festivala, koji su postali platforma za promovisanje kvaziideologija i kvazivrijednosti. Đurđevdanski festival to nikad nije bio, na njemu nikada nije bilo ni politike ni ideologija - rekla je Milankovićeva.

Urednik festivala, Dejan Dejanović poželio je djeci dobrodošlicu i dobru zabavu, te dobro druženje u ova tri dana, u kojima imaju i dosta obaveza.

- Današnji izlet u etno-selo "Ljubačevo", a potom i glavni zadaci pjevanje pred žirijem, scenske i tehničke probe i finale u petak, u Sportskoj dvorani "Borik" od 17 časova - naveo je Dejanović.

Generalni pokrovitelj jubilarnog susreta svih generacija Đurđevdanskog festivala i međunarodnog takmičenja za najbolju dječiju pjesmu 2024. godine je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, bez čije podrške ovaj događaj ne bi bio u rangu evropskih manifestacija sličnog karaktera.

Kao i svake godine s nama su i Grad Banjaluka, koji nam je obezbijedio sportsku dvoranu "Borik", a sa nama su i kompanije Vitinka i marketi Fortuna.

Dugogodišnji prijatelj Festivala je i kompanija Mtel, koja ove godine stvalja akcenat i daje doprinos menifestaciji društveno odgovorom kampanjom i sloganom "Ne zatvarajmo oči, zaštitimo djecu na internetu" usmjerenoj prije svega na našu ciljnu grupu, djecu i, naravno, roditelje.

Dvadeset novih kompozicija će 17. maja 2024. godine biti premijerno izvedene na jubilarnom, 30. međunarodnom Đurđevdanskom festivalu dječje pjesme u Banjaluci.

30. Đurđevdanski festival vodiće Tijana Dapčević, uz pomoć Lene Kovačević i Vanje Mišić, a u revijalnom dijelu festivala publiku u dvorani Borik zabavljaće Konstrakta!

Ulaz će biti slobodan za publiku, a organizovane grupe navijača očekujemo iz Prijedora, Novog Grada, Doboja, Istočnog Sarajeva, Srpca, Banjaluke, Foče kao i škola domaćina, koji će glasati i navijati za djecu koja dolaze iz inostranstva.

17. maj od 17 časova, sportska dvorana "Borik", Konstrakta, Tijana Dapčević i 23 nove đurđevdanske zvjezdice!

Za gledaoce ispred malih ekrana biće obezbijeđen direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske i na portalu rtrs.tv.