latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:40 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Petrović: Srpska će graditi što više obnovljivih izvora energije

Direktor kompanije Elektoprivreda Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da će Srpska nastojati izgraditi što više obnovljivih izvora energije i da to neće raditi samo zbog energetske tranzicije, već i da bi domaća privreda bila konkurentna na tržištu.
Luka Petrović - Foto: RTRS
Luka PetrovićFoto: RTRS

Petrović je u izlaganju na panelu o temi "Regionalno energetsko tržište" u okviru "Јahorina ekonomskog foruma" ukazao na ogroman pritisak iz EU za gašenje termoelektrana i putem određnih briselskih propisa, prema kojim je Republika Srpska u obavezi da do 2050. godine prestane sa proizvodnjom električne energije iz uglja.

Za Republiku Srpsku, istakao je Petrović, najvažnije pitanje je šta će se poslije programa energetske tranzicije desiti sa radnicima iz regija koje gravitiraju termoelektranama Gacko i Ugljevik.

Petrović je naglasio da Republika Srpska trenutno ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, ali da postoji veliki pritisak EU za liberalizaciju tržišta, te ukazao i na ogrome tranzicije u energiji u odnosu na period od prije 20 godina.

- Sada imamo situaciju da je noćna energija dvostruko skuplja u Evropi, a da je dnevna u negativnom, što je rezultat izgradnje obnovljivih izvora energije. Moramo raditi na jačanju privrede i privlačenje investicija na način da im damo povoljniju cijenu električne energije - naveo je Petrović.

Petrović je rekao da je energija iz termoelektrana ugrožena jer nema kredita, kao ni rezervnih dijelova, pa će proizvodna cijena biti veoma visoka.

- Siguran sam da Republika Srpska neće odsustati od termoelektrana do 2050. godine, a ne isključujem ni izgradnju zamjenskih. Mislim da će se uvijek naći neko ko je spreman da uloži u to - izjavio je Petrović i dodao da je cijena električne energije iz termoelektrana u Srpskoj oko 60 evra.

On je naglasio da je namjera Republike Srpske da iskoristi maksimalne mogućnosti postojećih objekata u termoenergetici, ali potencijalno da ostatak uglja iskoristi u zamjenskoj termoelektrani, bez obzira kako neko na to gledao, jer stabilnost na ovom području ne može biti ostvarena bez bazne energije.

- Na ovom području moramo napraviti što više obnovljivih izvora energije, jer je to jeftinija energija. To nećemo raditi samo zbog energetske tranzicije, već i da bi naša privreda bila konkurentna na tržištu, a preduzeća i domaćinstva imala najjeftiniju cijenu energije - naveo je Petrović i dodao da od EU očekuje podršku tokom ovih procesa.

Direktor Elektroprivrede Srbije Dušan Živković rekao je da su net ziro, cirkularna ekonomija i vještačka inteligencija tri stvari koje će obilježiti budućnost enrgetike, što je nova relanost.

- Osnovni postulat razvoja savke države biće energetske bezbjednost. `Elektroprivreda Srbije` tu je preduzela značajne projekte, kako bi ostala konkurentna i pomogla dogoročnu održivost diverzifikovanja energije. Smatram da projektima koje relizujemo možemo reći da ćemo postići dugoročni mir - ukazao je Živković.

Živković je rekao da u narendim godinama treba razmišljati i o nuklearnim elektranama koje će omogućiti stabilizaciju tržišta nakon gašnjenja termoelektrana.