latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:51 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Mekjuen: Rezolucija o Srebrenici neće imati trajan uticaj, više je tu da iritira (FOTO/VIDEO)

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci održano je predavanje "Američka spoljna politika: uloga Kongresa i lobiranje", u organizaciji Centra za federalističke i međunarodne studije.
Klokić i Mekjuen na FPN - Foto: RTRS
Klokić i Mekjuen na FPNFoto: RTRS

Na predavanju su govorili bivši kongresmen i lobista iz SAD Robert Mekjuen i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

- Republika Srpska posvećena je primjeni Dejtonskog sporazuma, a njegovi temelji još su dobri - rekao je direktor konsultantske kuće "Savjet za nacionalnu politiku" i bivši američki kongresmen Robert Mekjuen.

Kada je riječ o prijedlogu rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se raspravlja u Generalnoj skupštini UN, on je naveo da smatra da profesionalni političari i diplomate uvijek nađu nešto oko čega će se talasati i postojati neki vid trvenja.

- Ne mislim da će to imati neki trajan uticaj, već da je više samo da iritira. Ako uspiju to da donesu, u svakom slučaju imaće nešto drugo za godinu dana. Јednostavno, od toga žive - rekao je Mekjuen.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić smatra da nije tačna tvrdnja onih koji su pokrenuli inicijativu za izglasavanje rezolucije o Srebrenici da će ona donijeti pomirenje.

- Sigurno je da neće, već će stvoriti još veće razlike unutar BiH i zaoštriti određene stavove. Svrha rezolucije neće biti stvaranje boljeg ambijenta i stabilnije BiH, već turbulencije i zaoštravanje odnosa - izjavio je Klokić.

Panel diskusija na Fakultetu političkih nauka organizovana je za studente, a prorektor za ljudske i materijalne resurse na Univerzitetu u Banjaluci Dalibor Kesić rekao je da će to omogućiti studentima da direktno od nekoga ko je proveo mnogo godina u Kongresu SAD čuju kako funkcioniše odnos Kongresa i ostalih segmenata unutar SAD i kako Kongres kroji spoljnu politiku Amerike, a što ima uticaja i na ova područja.