latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:58 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Đokić: Odustajanje od rezolucije o Srebrenici bi poboljšalo odnose u BiH

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da bi Bošnjacima i njihovim sponzorima koji su pokrenuli priču o rezuluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bilo najpametnije da povuku sporni dokument, što bi doprinijelo stabilnosti i poboljšanju ukupnih odnosa u BiH.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je istakao da, nakon diplomatskih napora Republike Srpske i Srbije, većina država u svijetu danas sigurno o ovom pitanju razmišlja drugačije nego u trenutku kada je ta rezolucija prvi put stavljena na njihov sto.

On je ponovio da bi Bošnjaci koji su stali iza rezolucije trebali da od nje odustanu jer bi to doprinijelo normalizaciji života u BiH.

- Vidjeli smo da je retorika koja se pojavila povodom ove rezolucije dovela do jednog opšteg stanja nemira i straha da se ovdje može desiti ratni sukob. Mislim da razuman dio svijeta treba to da shvati. Onaj nerazumni koji neće, ne mora, neka ostane u manjini - rekao je Đokić.

On smatra da su stalna odgađanja glasanja o spornoj rezoluciji pozitivan signal odnosa u ovom veoma osjetljivom trenutku u kojem se ona pokušava nametnuti.

- Paklena je i kvarna namjera da se kroz rezoluciju provuče kvalifikacija da je jedan narod genocidan, da je odgovornost za ratni zločin na području Srebrenice kolektivno na narodu i rukovodstu Republike Srpske - istakao je Đokić.

On kaže da je ideja da se ta rezolucija donese je nastala u sarajevskoj čaršiji, te da nije slučajno što je baš Zlatko Lagumdžija otišao za ambasadora BiH u UN, gdje je lobirao u određenim krugovima da se Republici Srpskoj i srpskom narodu podmetne hipoteka genocida.

- Niti je srpski narod genocidan, niti može biti genocidan narod koji je imao najveće, najstravičnije stradanje u istoriju proteklih manje od 100 godina. Kako može takav narod da bude genocidan? To je nemoguće - naglasio je Đokić.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.