latinica  ћирилица
15/05/2024 |  15:17 ⇒ 16/05/2024 | 15:24 | Autor: Agencije

Atentat na slovačkog premijera; Mediji – Fica u vještačkoj komi (FOTO/VIDEO)

Slovački premijer Robert Fica nalazi se u bolnici u Banskoj Bistrici gdje je operisan poslije ranjavanja u pucnjavi nakon sjednice Vlade koja je održana u gradu Handlova, na oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Na Fica je pucano kada je, poslije sastanka, izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima.
Robert Fico (foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Robert Fico (foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Napadač na Fica je uhapšen nakon što je na slovačkog premijera ispalio nekoliko hitaca.

Slovačka televizija Taz objavila je, pozivajući se na izvore, da je Fica nakon operacije uveden u stanje indukovane kome, u kojoj će se nalaziti naredna 24 časa. Njegovo stanje je, prema televiziji, kritično, izgubio je mnogo krvi.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok prethodno je na konferenciji za novinare istakao da je na premijera ispaljeno pet hitaca i potvrdio da je atentat na premijera izveden zbog političkih motiva.

----

22.17 Zamjenik slovačkog premijera: Vjerujem da će Fico preživjeti, više nije životno ugrožen

Zamjenik slovačkog premijera rekao je za Bi-Bi-Si da vjeruje da će premijer Robert Fico preživjeti i da više nije u životnoj opasnosti.

- Bio sam veoma šokiran... na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će preživjeti, u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti - rekao je Tomaš Taraba.

On je dalje rekao da je u Fico pogođen "iz blizine" i da je na njega pucao stariji muškarac.

- Teško je povrijeđen - jedan metak je otišao u stomak, a drugi u zglob - odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju - rekao je Taraba.

21.55  Mediji – Fico u vještačkoj komi

Operacija premijera Slovačke trajala je oko 3 sata i 40 minuta, objavila je slovačka televizija Taz, pozivajući se na izvore.

Fico je uveden u stanje indukovane kome, u kojoj će se nalaziti naredna 24 časa. Njegovo stanje je, prema televiziji, kritično, izgubio je mnogo krvi.

Prema objavi, najvažnije arterije slovačkog premijera nisu oštećene.

20.23 Oglasio se MUP Slovačke; Politički motivisan napad

Slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je atentat na premijera izveden zbog političkih motiva.
Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok je istakao da je na premijera ispaljeno pet hitaca.
On je još rekao da je Fico još uvijek na operacionom stolu i da se njegovo stanje ocjenjuje kao kritično.
Prethodno, mediji su javili da je operacija slovačkog premijera uspješno završena.

20.09 Slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je atentat na premijera izveden zbog političkih motiva.

20.06 Robert Fico operisan, stanje stabilno

Fico je uspješno operisan i po izlasku iz sale komunicirao je sa ljekarima, javlja slovačka televizija TA3.

19.38 Bajden: Užasan čin nasilja

Predsjednik SAD DŽozef Bajden užasnut je izvještajima o napadu na Roberta Fica.

Rekao je da se on i njegova supruga DŽil mole za Ficov brzi oporavak i da su njihove misli sa porodicom slovačkog premijera i narodom Slovačke.

- Osuđujemo ovaj stravičan čin nasilja. Naša ambasada je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna da pomogne - napisao je Bajden.

18.45 Borelj: Svjedoci smo neprihvatljivih napada na političke predstavnike

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj takođe je šokiran vijestima o napadu na Roberta Fica.

- Ponovo smo svjedoci neprihvatljivih napada na političke predstavnike - napisao je Borelj na mreži X, dodavši da su njegove misli sa slovačkim premijerom i njegovom porodicom.

18.37  Parlament Slovačke pojačao je bezbjednosne mjere i nakon atentata na premijera države sjednice predviđene za ovu nedelju su otkazane, proizlazi iz saopštenja zakonodavnog organa.

18.35 Američka ambasada u Bratislavi je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna je da pomogne u vezi sa atentatom na premijera te zemlje Roberta Fica, navodi se u pismenoj izjavi predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

Lider SAD je istakao da Vašington osuđuje gnusni čin nasilja.

18.32 Slovački mediji su, pozivajući se na izvore, objavili da je Fico zadobio dvije rane u predjelu stomaka i jednu u rame. Јedan metak prošao je kroz stomak do butne kosti.

18.13 Slovački mediji su objavili da operacija Roberta Fica i dalje traje, prije sat vremena je dopremljen u bolnicu.
Ističe se da Fico ima unutrašnje krvarenje u stomaku.

18.10 Putin: Sa ogorčenjem sam primio vijest o atentatu na Fica

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je telegram predsjedniku Slovačke zbog atentata na premijera te zemlje Roberta Fica.

18.00 Žiga: Napad rezultat podjela u slovačkom društvu

Vršilac dužnosti predsjednika slovačkog parlamenta Peter Žiga rekao je da napad na Ficu doživljava "kao napad na principe slovačke demokratije".

- Tako užasan čin se nikada nije dogodio u slovačkoj istoriji. Smatram da je to rezultat razbuktanih strasti i podjele slovačkog društva na dva nepomirljiva tabora - dodao je Žiga.

17.50 Lider francuske opozicione partije Patriote Florijan Filipo je na društvenoj mreži Iks zahtijevao da se dođe do istine o atentatu na slovačkog premijera zbog njegovog stava o Ukrajini.

- Fico je otvoreni primjer borca za mir, koji odbacuje politiku NATO i EU o naoružavanju i finansiranju Kijeva. Zahtijevajte istinu o ovom napadu! Podržite borce otpora protiv evroglobalizacije - napisao je Filipo.

17.44 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterec odlučno je osudio napad na premijera Slovačke, saopštila je njegova kancelarija.

17.40 Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski osudio je atentat na Fica.

Zelenski je na na društvenoj mreži Iks istakao da bilo koja manifestacija nasilja ne bi trebalo da postane norma.

17.36 Slovački premijer Fico trenutno se nalazi u univerzitetskoj bolnici "F.D. Ruzvelt" u Banskoj Bistrici.

Policija je blokirala pristup odjeljenju intenzivne njege. 

17.25 Trenutak atentata na Roberta Fica

17.05 Pelegrini: Užasnut kuda može dovesti mržnja prema drugom političkom mišljenju

Peter Pelegrini, bivši predsjednik Vlade Slovačke , rekao je da "pokušaj atentata na premijera predstavlja prijetnju svemu što je do sada krasilo slovačku demokratiju".

- Užasnut sam kuda mržnja prema drugom političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo oko svega, ali postoji mnogo načina da demokratski i zakonski izrazimo naše neslaganje - napisao je Pelegini na mreži Iks.

17.04 Prema nezvaničnim informacijama, atentator na Fica je Јuraj C., rođen 1953. 

17.00 Predsjednica Slovačke: Ovo je napad na čovjeka, ali i na demokratiju

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova je potvrdila da je policija uhapsila napadača na Fica i apelovala na uzdržavanje od ishitrenih zaključaka, već da je potrebno sačekati informacije od policije.

- Fizički napad na premijera je prije svega napad na čoveka, ali i na demokratiju - rekla je predsjednica na početku  obraćanja. Ona je apelovala na sve da misle na to da se Robert Fico što prije oporavi.

16.58 Fico helikopterom prebačen u bolnicu

Lokalna televizija je prikazala snimak transporta političara. 

16.49 Šarl Mišel: Šokiran sam vijestima o napadu 

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel napisao je da je šokiran vijestima o napadu na slovačkog premijera.

- Ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade - napisao je predsjednik Mišel.

16.44 Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da je šokiran atentatom na Roberta Fica i poželio mu brz oporavak.

15.31 Slovačka Vlada: Fico životno ugrožen

Slovački premijer Robert Fico je u životnoj opasnosti nakon ašto je ranjen u Hadlovu, saopštila je slovačka vlada u saopštenju poslatom elektronskom poštom, javlja Rojters.

16.28 Cvijanović: Naše molitve usmjerene ka tome da Fico iz borbe za život i zdravlje izađe kao pobjednik

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da sa šokom i nevjericom primila vijest o atentatu na slovačkog premijera Roberta Ficu.

16.18 Identifikovan napadač "Robo, dođi ovamo".

Kako se mediji javljaju, prema riječima očevidaca, Fico je prišao građanima, a napadač mu je, navodno, prije nego što je otvorio vatru rekao: "Robo, dođi ovamo".

Prema nezvaničnim informacijama, čovjek koji je pucao na Fica je pisac i pristalica opozicione partije Progresivna Slovačka, Јuraj C. (rođen 1853.g.) Njegova fotografija objavljena je na društvenim mrežama.

16.10 - Fon der Lajen osudila "podli napad" na Fica

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je "podli napad" na slovačkog premijera Roberta Fica kao djelo kojim se potkopava demokratija.

15.53 Fico pogođen u abdomen i ruku

Robert Fico će uskoro biti operisan zbog rana zadobijenih, pošto je, za sada, neidentifikovani napadač ispalio četiri ili pet metaka, od kojih su dva ili tri pogodila slovačkog premijera.

Fico je, kako piše portal Plus, pogođen u abdomen i ruku i u svjesnom je stanju prebačen u bolnicu. Njegove povrede opisane su kao teške, ali je slovački mediji navode da se Fico nalazi u stabilnom stanju.

15.49 Dodik: Zatečen sam viješću o napadu na Fica

Zatečen sam viješću o napadu na mog prijatelja Roberta Fica, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

15.36 Vučić: Šokiran sam atentatom na Fica

Šokiran sam atentatom na Roberta Fica, velikog prijatelja Srbije i mog lično, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.