latinica  ћирилица
15/05/2024 |  15:53 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Pravni fakultet iz Kragujevca pomaže Srpskoj oko problema odlagališta na Trgovskoj gori (VIDEO)

Spor oko Trgovske gore koji se vodi između BiH i Hrvatske, i dalje je bez epiloga. Uprkos apelima o ugrožavanju zdravlja ljudi i životne sredine, Hrvatska ne odustaje od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada. Sprovedena su brojna ekološka i geološka istraživanja koja su potvrdila opasnost nuklearnog otpada. Zato je nužno i mišljenje akademske javnosti. U toj borbi Republici Srpskoj se pridružio i tim Pravnog fakulteta iz Kragujevca.
Vujisić i Vipotnik potpisali sporazum - Foto: RTRS
Vujisić i Vipotnik potpisali sporazumFoto: RTRS

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori, uz samu granicu sa BiH, ugrozilo bi blizu 250.000 mještana u slivu Une. Zaključak je ovo i pravnih eksperata sa kragujevačkog fakulteta koji nude pomoć i predlažu novi pristup rješavanju ovog gorućeg problema.

- Osim što je inovativan, ovaj pristup će ponuditi vrlo izvjestan rezultat i on je već isproban. Karakteristika ovog pristupa, koji ćemo da razvijamo i unaprijedimo kao pravni tim Pravnog fakulteta iz Kragujevca, jeste da se on zasniva na aktivizmu, kako fizičkih lica, tako i nevladinih organizacija - rekao je Dragan Dakić, rukovodilac projekta.

Eksperti koji čine pravni tim u ovom sporu daće svoj doprinos, između ostalog i u oblasti ekološkog prava i ekocida.

- Pored istraživanja i geoloških, hidroloških rezultata , nama su upravo potrebni i ovi rezultati koji će doći od strane akademske zajednice, da nam ukažu na prijetnje koje bi evenualna izgradnja objekta takve vrste donijela sa sobom - istakao je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

Iako je fokus bio spor sa Hrvatskom i pravna problematika, ostvarena je i saradnja Pravnog fakulteta Kragujevac i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

- Nadam se da je ovo samo prvi korak, da predstoji uspostavljanje saradnje, ne samo sa ovim, nego i sa ostalim ministarstvima Republike Srpske - naglasio je dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragan Vujisić.

Sporazum između Pravnog fakulteta i resornog ministarstva, prvi je korak ka uspostavljanju novih bilateralnih saradnji i sa drugim ministarstvima Vlade Srpske, poručeno je iz Kragujevca.