latinica  ћирилица
15/05/2024 |  16:41 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Dodik: Mađarska doprinosi miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu (VIDEO)

Republika Srpska ističe duboku zahvalnost ministru spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peteru Sijartu na njegovoj izjavi da će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici, poručio je ovo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik i Sijarto (Foto: facebook.com/szijjarto.peter.official) -
Dodik i Sijarto (Foto: facebook.com/szijjarto.peter.official)

- Ova izjava naglašava važnost stabilnosti na zapadnom Balkanu i ulogu koju pridruženje Balkana EU može imati u smirivanju tenzija. Krajnje je vrijeme da se izađe iz okvira devedesetih godina prošlog vijeka. Pozivamo Bošnjake da napuste devedesete godine dvadesetog vijeka i da se pridruže Srbima u naporima ka evropskoj budućnosti. Samo tako možemo zajedno raditi na izgradnji bolje budućnosti za sve nas - poručio je predsjednik Srpske na svom nalogu Iks.

Dodik je istakao da podržava stav Mađarske da odluke EU treba da doprinesu stvarnom smirivanju situacije na Balkanu, umjesto da povećavaju tenzije.

- Slažemo se s mišljenjem ministra Sijarta da je međunarodna zajednica trebala da završi svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini, te da bi trebalo da prestane s prijetnjama sankcijama i miješanjem u unutrašnje poslove te zemlje. Mir na Balkanu nije samo pitanje lokalnog značaja, već je od ključne važnosti za stabilnost cijele Evrope, te pozdravljamo napore Mađarske da doprinese stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu i šire u Evropi - navodi Dodik.

Dodik kaže da je Republika Srpska otvorena da sa demokratski izabranim predstavnicima svih naroda u BiH posvećeno radi na evropskim integracijama gdje ima saglasnost, a u čemu ima i saveznike i iskrene prijatelje.

- Krajnje je vrijeme da tragični događaji postanu mjesta poštovanja i bola onih koji na to imaju pravo. To pravo nemaju geopolitički interesi, koji danas rezolucijama peru svoju savjest, a prljaju našu šansu da imamo normalne demokratske odnose. To je zloupotreba i neće proći, kao što neće proći etiketa i satanizacija Srba, koji su na oltar slobode podnijeli najviše žrtava u 20. vijeku - zaključio je Dodik.